Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Gyors, olcsó, otthon is elvégezhető influenzateszt cseh tudósoktól

Gyors és olcsó módszert fedeztek fel az influenza felismerésére cseh tudósok. Kvantumpontokkal, azaz mesterségesen előállított, nanoméretű kristályokkal ellátott szűrőpapír mutatja ki a kórokozó jelenlétét.
Az új módszer, amelyet a jövő évtől lehet alkalmazni, a brnói Mendel Egyetem és a Közép-Európai Műszaki Intézet (CEITEC) együttműködésének eredménye.

Denisa Ranochova, az egyetem Technológiaátadási Központjának munkatársa elmondta, hogy a kutatók kérelmezték az influenzateszt szabadalmát, és jelenleg partnert keresnek, hogy megkezdhessék a piaci forgalmazást.

"Éveken keresztül sokféle módszert vizsgáltunk, amellyel azonosítani lehet az influenza vírusait. Idén jöttünk csak rá, hogyan lehet kvantumpontokkal segítségével kiválasztani őket" - magyarázta Rene Kizek, a kutatócsoport vezetője. A tudósok kadmium-szulfidot használtak, mely ultraibolya fényben világít.

A csoport egy másik kutatója, Vojtech Adam hozzátette, a módszer nagy előnye a gyorsaság, amellyel az orr vagy a garat váladékából kimutatható a vírus jelenléte. A teszt pár percet vesz igénybe, mint a terhességi tesztek, míg jelenleg erre szakosodott laboratóriumokban több napig tartó eljárással érik el ugyanezt az eredményt.

Különösen kedvező lehet az új módszer tömeges fertőzések és veszélyes járványok idején.

A kutatók elmondták: a kvantumpontokkal ellátott szűrőpapírt és ultraibolya fényű zseblámpát tartalmazó tesztet gyógyszertárakban és szupermarketekben lehet majd kapni. Bárki otthon is elvégezheti a vizsgálatot.

A kutatócsoport további célja, hogy a teszttel azonosítani lehessen az influenzavírus típusait is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Yahoo leállítja az AltaVista webkereső-matuzsálemet

A kereső július 8-án fog végleg leállni. Tovább olvasom