Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Harminc éves korukig házasodnának az egyetemista lányok

Fiatal egyetemista lányok körében készült amerikai vizsgálat szerint az érintettek többsége harminc éves korára szeretne megházasodni. A szakértő szerint a fiatal nők gondosan ütemezik az életükre vonatkozó terveiket.
A kutatást, amelynek során a közel 2600 válaszadót házasodási és családalapítási terveikről kérdezték a Her Campus Media készíttette összesen 677 amerikai főiskolán és egyetemen tanuló nő bevonásával. A válaszok szerint a fiatal nők 85 százaléka szeretne harminc éves korára megházasodni. Egész pontosan 46 százalék 25-27 éves kora között, mintegy 20 százalék 28-30 éves kora között, nagyjából 17 százalék pedig 25 éves korára szeretne házasságot kötni. A HerCampus szerint az eredmények nem váratlanok: a felsőoktatásban tanuló nők számára az iskola, a karrier, a családalapítás egyaránt fontos, kitűzött céljaikat pedig gondos tervezéssel szeretnék elérni.

A felmérést kommentáló Stephanie Coontz történész azonban rámutat, néhány évtizeddel ezelőtt még egészen másfajta tervezés volt fontos a nők számára. Mint mondja, ha a huszonéves lányokat a hatvanas években kérdezik, a megkérdezettek fele már házas lett volna a lekérdezés időpontjában. Azok pedig, akik 24 éves korukig nem mentek még férjhez, komolyan aggódtak volna azon, hogy vénlányok maradnak. Coontz szerint az amerikai lányok ma átlagosan 26 éves korukban kötnek házasságot, de ez az átlag nagyon széles intervallumot takar, lévén nem ritka, hogy valaki 40 éves korában áll először oltár elé.

A szakértő kiemeli, hogy az ötven évvel ezelőtti generációhoz képest a harminc éves korig beteljesülő férjhez menés logikus célkitűzés: a ma még diák fiataloknak így van idejük befejezni az iskolát, megkezdeni a karrierépítést, sőt néhány évet együtt lenni a párjukkal, mielőtt elkezd ketyegni a biológiai órájuk.

Ami a gyerekvállalást illeti, a megkérdezettek 40 százalék 28 és 30 éves kora közé tervezi az első gyermekét, míg 28 százalék a harmincas éveire tervezi a családot alapítani, mintegy 17 százalék ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy nem tudja, mikor szeretne gyermeket.

Olvasóink írták

  • 2. Casablanca 2012. szeptember 12. 07:51
    „Szeretne férjhez menni az egyetemista lány - de nincs kihez! Az egyetemen kevés a pasi, ezért versengenek érte az eszetlen libák... A legselejtesebb diplomás pasi is elkel ilyenkor.

    De az "igazi" férfi ebben az életkorban már keményen dolgozik, méghozzá fizikai melót...

    Javaslom: ha férfit akarsz és nem díszpalit, akkor diplomás férfit férjnek - inkább ne...”
  • 1. Mozimasiniszta 2012. szeptember 11. 11:43
    „oltári fontos következtetéseket vonhatunk le a nagylavór túlpartján leledző szedett-vedett gyülevész népség, éppen divatos szokásaiból...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Okostelefonos appek orvosi rendelvényre

Ha valakinek az orvosa követi a technológiai trendet, nemsokára úgy dönthet: receptírás helyett… Tovább olvasom