Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Három új kiadásban jelenik meg Anne Frank napjója, születésének 90. évfordulója alkalmából

Az olvasók számára készített, átdolgozott kiadás mellett a napló tudományos-kritikai kiadása is megjelenik
Anne Frank születésének 90. évfordulójára három új kiadásban adja ki az S. Fisher Kiadó az 1945-ben a Bergen-Belsen-i koncentrációs táborban elhunyt lány világhírűvé vált, holland nyelven írt naplóját.

A kiadó keddi közlése szerint az olvasók számára készített, átdolgozott kiadás mellett a napló tudományos-kritikai kiadása is megjelenik Raphael Gross, a Német Történelmi Múzeum elnöke, a Frankfurti Egyetem Fritz Beuer Intézete és más németországi, hollandiai, angliai és amerikai akadémiai partnerek közreműködésével.
 
Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

    
Het Achterhuis - das Hinterhaus (A hátsó épület) címmel júniusban egy különkiadásban jelenik meg a napló két változata. Az A verzió Anne Frank első naplója, melyet előzetes vázlatok nélkül írt le, míg a B verzió a részben átírt változat, melyet dokumentációnak szántak a háború utáni kiadáshoz. A két változat először jelenik meg egy kötetben.
    
Anne Frank szüleivel egy amszterdami épületben bujkált a második világháború idején a zsidóüldözés elől. 1944 augusztusában azonban egy máig ismeretlen ember feljelentette őket és a nácik elhurcolták a családot.
    
Anne az auschwitzi haláltáborba, majd onnan a bergen-belsenibe került. Ott halt meg 1945 márciusában tífuszban. A kamaszlánynak az amszterdami rejtekhelyen írt naplója a világ egyik legolvasottabb műve, 67 nyelven több mint 30 millió példányban kelt el.
    
Anne Frank június 12-én lenne 90 éves.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiderült, melyik ország a legboldogabb a világon - Magyarország 7 helyet javított

Kiderült, melyik ország a legboldogabb a világon - Magyarország 7 helyet javított
Az élet értékelésében legtöbbet javuló húsz ország közül tíz közép- és kelet-európai, öt… Tovább olvasom