Délmagyar logó

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 18°C | 33°C Még több cikk.

"Hazafiatlan" - mondják többen az első Holdra szállásról szóló filmről

A First Man című alkotás nem mutatja be az amerikai zászló elhelyezését a Holdon. Neil Armstrong családja visszautasítja a vádat.
Neil Armstrong amerikai űrhajós családja visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint hazafiatlan az első Holdra szállásról szóló First Man című film, mivel nem mutatja be az amerikai zászló elhelyezését a Holdon.

A szerdán kezdődött velencei filmfesztiválon tartották Damien Chazelle alkotásának a világpremierjét, a kritikusok körében a film nagy tetszést aratott, sokan úgy tekintenek rám mint jövő évi Oscar-esélyesre.

Az amerikai mozikban csak októberben fogják bemutatni a filmet, de többen, köztük Marco Rubio republikánus szenátor is bírálta, hogy kimaradt a filmből az amerikai zászló kitűzése a Holdon. Rubio egyenesen "totális őrültségnek" nevezte a mulasztást.

"Az amerikai emberek fizették a missziót, amerikaiak építették a rakétákat, amerikai technológiával és amerikai űrhajósokkal" - írta a szenátor Twitter-üzenetében.
 

"Egyáltalán nem érezzük úgy, hogy Amerika-ellenes lenne a film, ellenkezőleg" - írták Neil Armstrong fiai, Rick és Mick hétvégi közleményükben, amelyet James Hansennel, a First Man forgatókönyvírójával közösen adtak ki.

Hangsúlyozva, hogy a film középpontjában apjuk személyes története áll, azt írták: "ez a történet emberi, és univerzális". Természetesen ünnepli az amerikai teljesítményt. És ünnepli az egész emberiség teljesítményét, ahogyan a Neil és Buzz Aldrin által a Holdon hátrahagyott tábla is tette - fogalmaztak. "Bátorítunk mindenkit arra, hogy nézze meg ezt a csodálatos filmet és saját szemével győződjön meg róla" - tették hozzá.

Damien Chazelle és az Armstrongot alakító Ryan Goslin is visszautasította a vádakat, és cáfolta, hogy politikai okból hagyták ki a zászló kitűzésének jelenetét. "A filmben bemutatom, amint az amerikai zászló a Hold felszínén áll, de a zászló elhelyezése csak egyike az Apollo-11 Hold-misszió momentumainak, amelyre nem kívántam összpontosítani. A kérdésre, hogy ez egy politikai nyilatkozat-e, a válaszom, hogy nem" - fogalmazott a rendező.

A célom a filmmel az volt, hogy a nézőkkel megosszam az amerikai Hold-misszió eddig nem látott, nem ismert aspektusait - különösen Neil Armstrong személy történetét, azt, hogy mit gondolhatott és mit érezhetett azokban az órákban" - írta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vicces videó: becsapta az éhes macskát a terítő

Vicces videó: becsapta az éhes macskát a terítő
Szegényke nagyon szerette volna megkóstolni azokat az ínycsiklandozóan lefényképezett süteményeket. Tovább olvasom