Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Hétfőtől kötelező a szülők látogatása Kínában

"Kötelezővé" válik az idős szülők látogatása az országban az időseket védő törvény szerint Kínában.
Hétfőtől lépett életbe az időseket védő törvény Kínában, amelynek értelmében "kötelezővé" válik az idős szülők látogatása az országban - a jogszabály ugyanakkor a kritikusok szerint túl általános, a törődés pedig nem kikényszeríthető jogi úton.

Azoknak a családtagoknak, akik távol élnek a szüleiktől, gyakran meg kell látogatni őket vagy üdvözletet küldeni számukra, ellenkező esetben a szülők bíróság elé idézhetik gyermekeiket - áll a rendelkezésben. Hogy pontosan milyen időközönként kell az időseket felkeresni, a jogszabály nem részletezi, és azt sem tudni, milyen büntetésre számíthatnak azok az utódok, akik ezt nem teszik meg. Az új törvény egy külön bekezdésben az idősek elhanyagolását is megtiltja, ennek kereteit és szankcióit azonban szintén nem részletezi.

Kínában jelenleg csaknem 180 millió idős, azaz 60 évnél idősebb ember él, számuk a hivatalos becslések szerint az évtized közepére a 216 milliót, 2053-ra pedig a 487 milliót is elérheti: ez utóbbi a teljes népességen belül 35 százalékos arányt jelentene.

Az idős emberek nagy része ugyanakkor - az elmúlt évtizedek gazdasági és társadalmi változásainak következtében - gyermekei nélkül él. Az ország nyugati és középső részeiről a keleti partra vándorló migráns munkások például nemcsak gyermekeiket, hanem jellemzően idős szüleiket is kénytelenek voltak hátrahagyni. Az egy gyermeket engedélyező családtervezési politika 1979-es bevezetése után sok család maradt gyermektelen az egyetlen utód korai halála miatt. Azok, akik felnevelték gyermekeiket, az úgynevezett "4-2-1 problémával" kénytelenek szembenézni, egy kereső felnőttre ugyanis két szülő és nem ritkán négy nagyszülő anyagi és erkölcsi támogatása hárul.

A jogszabály kritikusai szerint a kérdés jogi útra terelése helyett sokkal inkább erkölcsi és felvilágosító kampányokkal, a kérdést boncolgató filmekkel és írásokkal kellene felelősségre ébreszteni a lakosságot. A gondoskodás és a családközpontúság nem kényszeríthető ki törvényekkel - fogalmaznak a kritikusok.

Olvasóink írták

 • 2. Tiszthelyettes 2013. július 03. 17:43
  „Ugye, vette... És az előző szoc-lib-technokrata elidegenítő kormányok ugye, vették-e vajon?
  És politikai felmenőjük, a Kádár-rezsim ugye, vette a családirtó politikájával?
  Ne az aktuálpolitikában keresd a felelőst, hanem a mókuskerék-központú életben! Égő bicajjal járni, mert mit szólnak a kollégák. Égő a házikoszt, mert a többiek étterembe járnak ebédidőben. Nincs idő a gyerekkel lenni, mert meg kell keresni az x-edik kínai műanyag mütyűr árát. Pénzen vett ajándékká silányul a szeretet és nettó keresetté az emberség. Itt a baj szerintem és ezen semmi törvény nem fog javítani. Hiába ugyevetted, mert nem biztos, hogy egyedül ő a felelős érte...”
 • 1. mazsolaszolo 2013. július 03. 10:46
  „"A gondoskodás és a családközpontúság nem kényszeríthető ki törvényekkel - fogalmaznak a kritikusok."

  Ez pontosan így is van. Ráadásul nem lehet tudni, hogy egy gyerek MIÉRT hanyagolja el felnőttként a szülőjét, de jó eséllye nem azért, mert úri kedve úgy tartja, mert eleve romlottnak és önzőnek, pénzéhesnek és gonosznak született; sokkal inkább azért, mert ŐT magát kisgyerekként elhanyagolták és nem (vagy nem elég jól) szerették.

  Erkölcsi kötelezettséget a legnagyobb hiba törvényi erőre emelni, mert az csak még nagyobb elllenállást szül, és az lesz a vége, hogy ha nem is emel egy ember kezet a szülőjére (olyan is lesz, aki megteszi), de nagyon erősen dolgozni fog azért, hogy minél előbb haljon meg és hagyja békén élni őt - ne legyen többé teher a nyakán. Ez pedig nem csak a szülőt nyomja lelkileg, de a hátramaradt gyereket is, rombolva az erkölcsi oldalt. Pl. ha az ember már ott tart, hogy egy alkoholistává lett apát a halálba kíván, mert csak a baj van vele - szó szerint -, és mert nem mellesleg soha nem volt apa, az saját magát is felőrli. (Általánosságban beszélek, én árva vagyok.)

  Jópár kínai van, aki Nyugatra menekült az otthoni élhetetlen lét és mocsok elől (mit ahogyan van jópár magyar és bolgár, román stb. is), nem tartom valószínűnek, hogy a megtakarított pénzén repülőjeggyel a zsebében egyenest rohanni fog haza anyukához és apukához, csak mert erre törvény kötelezi.

  Az ilyen törvények rosszak, és mint mindig, a rossz törvény ellen az emberek előbb-utóbb lázadni fognak.
  Kína ilyen törvényekkel csak maga alatt vágja a fát - de hát ez már már régen látszik, minden más téren is.

  Ugye, vetted a lapot, Orbán?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brad Pittnek megártott a producerkedés

Kilenc év óta nem volt ilyen: Brad Pitt nem került fel a Forbes magazin Celebrity 100 listájára. Tovább olvasom