Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Hillary Clinton ma nagyon megverné Chris Christie-t egy elnökválasztáson

Christie 16 százalékpontos visszaesésének hátterében az áll, hogy a politikus nem tudta minden kétséget kizáróan megcáfolni, hogy köze volt a George Washington elrendelt sávelzárásokhoz, amelyek több napon át közlekedési káoszt okoztak Fort Lee városában.
Hillary Clinton volt demokrata külügyminiszter jelentős vereséget mérne Chris Christie-re, New Jersey republikánus kormányzójára, ha most tartanák az elnökválasztást az Egyesült Államokban - derül ki a CNN hírtelevízió és az ORC International közvélemény-kutató helyi idő szerint hétfőn közzétett felméréséből.

Ez drámai változás decemberhez képest, amikor az államában frissen újraválasztott Christie 48:46 százalék arányban vezetett Clintonnal szemben. A Demokrata Párt legnépszerűbb potenciális elnökjelölt-aspiránsa ma 55:39 százalék arányban legyőzné republikánus ellenfelét.

A felmérés hipotetikus, mert egyikük sem jelentette még be hivatalosan, hogy 2016-ban versenybe kívánna szállni a Fehér Házért. Igaz, Hillary Clinton esetében tudni lehet, hogy már megindult az aktivisták hálózatának kiépítése és az adománygyűjtés.

A The New York Times szerint ez több demokrata politikusnak sincsen ínyére, mert szerintük a pártnak most elsősorban a novemberi "félidős" kongresszusi választásokra kellene összpontosítania erőit.

Christie 16 százalékpontos visszaesésének hátterében az áll, hogy a politikus nem tudta minden kétséget kizáróan megcáfolni, hogy köze volt a New Yorkot és New Jerseyt összekötő George Washington hídon tavaly szeptemberben elrendelt sávelzárásokhoz, amelyek több napon át közlekedési káoszt okoztak Fort Lee városában. Kiderült, hogy a kormányzó munkatársai bosszúból tették pokollá a település demokrata polgármestere, Mark Sokolich életét, amiért nem volt hajlandó kiállni Christie újraválasztása mellett.


A kormányzó ellen annak ügyében is vizsgálat indult, hogy nem használt-e fel szabálytalanul viharkár-segélyeket.

Miközben az szinte egyértelműnek látszik, hogy Clinton jó eséllyel pályázhat a demokraták hivatalos elnökjelöltségére - a párt szavazóinak 70 százaléka kiáll mellette -, addig a republikánusoknál Christie megingása után nincs favoritja a 2016-os erőpróbának. Olyannyira nincs - véli tudni a The Washington Post - hogy noha a 2012-es elnökválasztáson Barack Obamával szemben alulmaradt Mitt Romney korábban egyértelműen kijelentette, több versenybe már nem akar beszállni, a környezete most próbálja ennek az ellenkezőjéről meggyőzni.

A CNN-ORC felmérés szerint a hasonló versenyben már 2008-ban is rajthoz állt Mike Huckabee volt arkansas-i kormányzó elnökjelöltségét a republikánusok 14 százaléka támogatná. Rand Paul kentucky-i szenátor a párt 13 százalékát tudhatja maga mögött, Jeb Bush volt floridai kormányzó (aki idősebb Bush exelnök fia és az ifjabbik öccse) pedig 10-10 százalékon holtversenyben áll Christie-vel. Őket Paul Ryan 2012-es alelnökjelölt és wisconsini képviselő, valamint Marco Rubio floridai kormányzó követi egyaránt 9-9 százalékkal. Egy százalékponttal hátrébb áll Ted Cruz texasi szenátor és Rick Perry texasi kormányzó. A sort Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor, a 2012-es republikánus előválasztási küzdelem egyik részvevője zárja 4 százalékkal.

Novemberben Christie még 11 százalékponttal vezetett a republikánus mezőny előtt. A hétfőn megjelentetett közvélemény-kutatás nem bocsátkozott Romney esélyeinek latolgatásába.

A felmérés szerint Clinton a többi potenciális republikánus jelöltre még a Christie-énél is nagyobb arányú vereséget mérne. A volt külügyminiszter szándékai szerint az év vége előtt jelenti majd be, hogy kíván-e férje, Bill Clinton nyomdokaiba lépni.

Az ő elnöki esélyeit az befolyásolhatja majd nagyban, hogy sikerül-e elhárítania magáról a felelőséget a bengázi amerikai képviselet elleni terrortámadás miatt. A négy amerikai - köztük a tripoli nagykövet - halálával járó rajtaütést ugyanis az ő minisztersége alatt hajtották végre 2012. szeptember 11-én, s az incidenst a demokrata többségű szenátus hírszerzési bizottságának januári jelentése szerint is meg lehetett volna akadályozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kasszasiker lett a valóságshow-ból forgatott film

Kasszasiker lett a híres apák és gyerekeik kapcsolatát bemutató televíziós valóságshow nyomán… Tovább olvasom