Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Huntington-kór mellett ritkább a rák

A Huntington-kórban szenvedő betegeknél sokkal kisebb a rák kockázata.
Úgy tűnik, valamiféle védettséget élveznek a daganatos betegségekkel szemben a Huntington-kórban szenvedő emberek, mert körükben jóval kisebb a rák kockázata - állapították meg svéd kutatók a The Lancet Oncology című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban.

A Lundi Egyetem munkatársai svéd kórházak 1969 és 2008 között kelt adatait gyűjtötték össze és elemezték.

Összesen 1510 páciens élt Hungtinton-kórral, közülük a négy évtized leforgása alatt 91-nél diagnosztizáltak rákot. Az átlagnépességnél tapasztalható arányhoz képest ez 53 százalékkal alacsonyabb rákkockázatot jelez.

A Huntington egyike az úgynevezett poliglutamin betegségeknek, melyeknél szintén alacsonyabb rákkockázatot találtak. A poliglutamin betegségekre jellemző, hogy egy gén fehérjeterméke felhalmozódik a sejtekben, és károsítja azokat. Ilyen betegség például a törékeny-X szindróma, a kisagyi mozgáskoordinációs zavar vagy az izomsorvadás.

"A rákkal szembeni védőhatás hátterében álló mechanizmus ismeretlen és további kutatás szükséges" - idézte a tanulmány szerzőit a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).

Világszerte számos kutató keresi a választ arra, hogy bizonyos genetikai változások - amilyen például a Huntington-kórt is okozza - hogyan járulnak hozzá a rákkal szembeni védelemhez.

Olvasóink írták

  • 3. xenopus 2013. január 10. 21:04
    „Kösz, megnyugodtunk! :-)”
  • 2. mazsolaszolo 2012. június 26. 20:32
    „Hogyne. :( Nagy védettség, hogy az egyik pokoli betegség helyett kap az ember egy másikat, ami legalább olyan szörnyű, ha nem rosszabb. Imádom ezeket a "nagy felismeréseket"... :(((”
  • 1. Mike3 2012. április 12. 15:09
    „nesze koldus, itt egy púp”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrség tette olvashatóvá egy vak író üres lapjait

Rendőrségi helyszínelők segítettek egy vak írónőn Nagy-Britanniában: láthatóvá tették kézirata… Tovább olvasom