Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Húszéves csúcson a nők foglalkoztatása

1992 óta nem dolgozott ennyi nő Magyarországon: tavaly a 15-64 éves nők 52,1 százaléka volt foglalkoztatva.
Tavaly a 15-64 éves nők 52,1 százaléka dolgozott Magyarországon, ilyen magas éves foglalkoztatási rátát 1992 óta nem mért a KSH - mondta Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztosa csütörtökön sajtótájékoztatóján Szombathelyen.

Magyarország a foglalkoztatás területén 2012-ben jobban teljesített mint korábban, 100 ezerrel többen dolgoztunk, mint a kormányváltás idején és 64 ezerrel többen, mint 2011-ben - fogalmazott.

Hozzátette: a 15 és 64 év közötti korosztályban a 64 ezer plusz foglalkoztatottból 42 ezer volt a női foglalkoztatottak bővülése és 22 ezer a férfiaké.

A magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a foglalkoztatottságot tovább növelje, nem változott az a kormányzati cél, hogy az évtized végére 1 millió új munkahely jöjjön létre Magyarországon - hangoztatta a miniszteri biztos.

Szalai Piroska szavai szerint a kormányzat tavaly két nagy intézkedést hajtott végre, amely a munkahelyteremtés fokozását szolgálja, az egyik az új Munka törvénykönyvének megalkotása, a másik pedig a Munkahelyvédelmi Akcióterv.

A Munkahelyvédelmi Akciótervben az összes, foglalkoztatási szempontból kockázatos csoport munkaadói jelentős járulékkedvezményben részesülnek - mondta.

Ezek a csoportok a 25 év alattiak, az 55 év fölöttiek, valamint az alacsony iskolázottságúak, az ő esetükben a munkáltatók a járulékok felét megtarthatják - sorolta.

Hozzátette: a negyedik kedvezményezett csoport a kisgyermeket nevelő nőké. Jelenleg a hat éven aluli gyermeket nevelő nők közül csak minden harmadik anyuka az, aki a munkaerőpiacon meg tud maradni.

Azért, hogy közülük minél többen meg tudják őrizni munkahelyüket, a Munkahelyvédelmi Akcióterv keretében addig, amíg a gyerek kicsi, három éven át az állam kedvezményeket ad a munkáltatóknak. Két éven keresztül elengedi a teljes járulékot, a harmadikban pedig a járulék 50 százalékát kell fizetni a munkaadónak - hívta fel a figyelmet a miniszteri biztos.

Olvasóink írták

 • 2. Léni 2013. március 10. 13:27
  „Véleményem szerint ugyan úgy nem hiszi el ezt a fals adatot senki, ahogy én sem hiszem!
  A szomorú csak az, hogy az ilyen és hasonló hazugságok ára kb 2.800.000.000.-Ft.
  Ennyit szavaztak meg maguknak két lépésben a reklámjaikra!
  Oszt jó napot!”
 • 1. Linka11 2013. március 10. 10:42
  „Egy újabb ön tömjénező hazug propaganda! A 40 évet dolgozott nők annyian befejezték a munkát ,hogy ezen siránkozik a kormány ,hogy ez így mégsem lesz jó. Egyébként meg a nő elsősorban anya ,feleség és a család záloga kellene, hogy legyen.A férfiak foglalkoztatásán kellene tépni a száját a kormányoknak és elkövetni mindent ,hogy a családok a hagyományos felállás szerint legyenek működő képesek.- Ez persze nem jelentené a nők diszkriminálását a munka frontján.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Republic menedzsere cáfolta, hogy Cipő jobban lenne

Szombaton kapott szárnyra a hír, hogy felébredt a kómából a Republic együttes énekese: Abella Miklós… Tovább olvasom