Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Így néz ki ma a magyarok bakancslistája

Minden ember számára a saját és szerettei boldogsága a legfontosabb, vágyaik tárgya főként ennek megteremtésére irányul.
Akár papíron, akár csak gondolatban, de mindenkinek megvan a saját bakancslistája azokról a leginkább áhított dolgokról, amelyeket élete során szeretne elérni. Az áhított vágyak és tervek elérése azonban napjainkban nem is annyira könnyű, de egy kis előre gondolkodással és tervezéssel akár a legnagyobb álmok is megvalósulhatnak.

A Groupama Garancia Biztosító 2013 májusában online, reprezentatív felmérést végzett a 30-60 éves lakosság körében, hogy feltérképezze a megtakarításokkal, öngondoskodással és nyugdíjjal kapcsolatos véleményeiket. A kutatás során kiderült, hogy a megkérdezettek háromnegyede aggódik a nyugdíjas évei miatt. A legtöbben (a megkérdezettek 75%-a) a nyugdíjtól, a szűkös anyagiaktól félnek, míg 22%-uk tart attól, hogy lesz-e egyáltalán fedél a feje fölött idős korára. 53%-uk a betegségektől retteg, 40%-uk pedig attól, hogy nem fogják tudni ellátni önmagukat idős korukban. Minden harmadik megkérdezett (36%) attól tart, hogy idős korában nem lesz a közelében családja.

A félelmeken túl persze mindenkinek van egy pozitív elképzelése, vannak álmai arról, hogy miként szeretnék tölteni nyugdíjas éveiket. Ha ezek a vágyak és álmok konkrét célként lebegnek az ember szeme előtt, a mindennapok nehézségeit is könnyebb átvészelni. Aki nap, mint nap akár apró lépéseket is tesz vágyaiért, az nyugdíjas éveire boldogan és kiegyensúlyozottan élhet. A megkérdezettek válaszai alapján kialakult kép túlnyomórészt pont egy ilyen aktív, boldog párkapcsolatban töltött nyugdíjas életformáról tanúskodik. A legtöbben családjukkal szeretnék idejük nagy részét tölteni, emellett az olyan hobbi tevékenységek, mint a kertészkedés, a sütés-főzés is a boldog nyugdíjasról kialakult kép részei.

A magyar lakosság szerint a boldog nyugdíjas sokat utazik
A felmérés kitért arra is, hogy a megkérdezetteknek mi a 3 legnagyobb álmuk, tervük nyugdíjas éveikre, amit mindenképpen véghez szeretnének vinni életükben – tehát mi szerepel a bakancslistájukon? A felmérés eredményei alapján a megkérdezettek akkor éreznék magukat igazán boldognak nyugdíjas éveik alatt, ha világot láthatnának, utazhatnának, – legyen az akár egy világkörüli út, egy európai autós körutazás vagy akár egy motoros barangolás. A válaszok alapján ez az álom jelenlegi életszakaszukban nem biztos, hogy megvalósulhat az idő, vagy a pénz hiánya miatt, ezért tervezik azt, hogy majd nyugodt nyugdíjas éveikben bepótolják a lemaradást.

Minden negyedik megkérdezett említette, hogy nyugdíjas éveiben idegen nyelvet szeretne tanulni. Ez az álom főként az 50-60 évesek, a nők és az érettségivel nem rendelkező, alacsony végzettségűek körében szerepel a fő tervek között.

A 30-39-es éveikben járó felsőfokú végezettséggel rendelkező férfiak extrém, vakmerő élményeket is át szeretnének még élni idősebb korukban – derült ki a felmérésből. Minden tízedik válaszadó teljesítménytúrára szeretne menni, valamint a listán elől szerepel még az ejtőernyős ugrás, a hegymászás és a lovaglás is.

Érdekes tény, hogy az egyéb kategóriában a további célok, álmok között az esetek nagy arányában a családdal, unokákkal való időtöltés szerepel. Tehát a válaszadók ezen hányadának a családja az álma, az hogy a családja körében legyen és lássa felcseperedni unokáit.

150 000 Ft feletti az ideális nyugdíj

Természetesen mindenki tisztában van vele, hogy a gondtalan nyugdíjas évekhez megfelelő pénzügyi háttérre is szükség van, amiért már időben tenni kell. A felmérés eredményei alapján a megkérdezettek 46%-ának van valamilyen megtakarítása. A megtakarítók több mint fele (54%) előre látóan már nyugdíjas éveire takarékoskodik, míg 60%-uk az esetleges váratlan kiadások vagy egy esetleges munkahely elvesztés esetén bekövetkező jövedelem-kiesés fedezésére képez alapot. Főként a 40-es korosztálynak jelent nagyobb kiadást a gyermekek jövőjének megalapozása, ezt a megkérdezettek harmada jelölte meg megtakarítási célként, ami nem meglepő, hiszen a nyugodt és békés családi körben eltöltött nyugdíjas évek álomképéhez, a legfontosabb az utódok biztonságos és stabil jövője. A megkérdezettek számára a céljaik eléréséhez nem csupán a fedezet megléte a fontos, hanem annak mértéke is, hiszen a különböző álmokhoz különböző értékű megtakarításokra van szükség. A felmérés kitért arra is, hogy mekkora nettó nyugdíj mellett éreznék azt a megkérdezettek, hogy olyan nyugdíjas éveik lennének, amit megálmodtak maguknak. A válaszadók 70%-a nettó 150 ezer Ft feletti nyugdíjjal érezné azt, hogy olyan nyugdíjas évei lennének, mint szeretné; ezen belül 37%-uk nettó 220 ezer Ft feletti nyugdíjjal érezné magát nyugodtan. A magasabb elvárt nyugdíj főként a budapestiekre és a felsőfokú végzettségűekre jellemző. Ennél alacsonyabb, nettó 150 ezer Ft alatti nyugdíjjal a megkérdezettek 31%-a lenne elégedett. Ugyanakkor érdekes tény, hogy a megtakarítással rendelkező válaszadók körében az átlagnál jóval magasabb azok aránya, akik alacsonyabb (nettó 151-220 ezer Ft-os) nyugdíjjal is beérné. Akinek tehát már most van tartaléka, annak a jövő sem annyira keserű.

Olvasóink írták

 • 5. C6H12O6 2013. szeptember 14. 19:34
  „És a 75 éven felüli /mert növekszik a korhatár.../ majd szépen ül az SZTK-ban, ha sorra került a várólistán.”
 • 4. Mike3 2013. szeptember 14. 11:18
  „A bakancslista egy önző dolog. Semmi köze hozzá a családnak. Általában pont a család az akadályozó tényező azokban a dolgokban, amik a listára kerülnek.”
 • 3. ugyanmé 2013. szeptember 13. 12:20
  „"A magyar lakosság szerint a 65 éven felüli nyugdíjas sokat utazik"

  Kénytelen lesz, mert mire a mai magyar "kereső" nyugdíjas lesz, a legközelebbi orvos Londonban, a legközelebbi patika Svájcban, míg az élelmiszer boltok Kínában lesznek. Mert hogy addigra Magyarországon életképes gazdaság nem, csak a most birtokokat kapó kiskirályságok lesznek, az biztos. A jobbágyok, nyugdíjasok meg majd szépen építgetik királyuk új piramisát.”
 • 2. pachakuti 2013. szeptember 12. 11:57
  „1.)
  Helyesen: "A magyar lakosság szerint a 65 éven felüli nyugdíjas sokat utazik"
  Ha másként nem megy, végállomástól végállomásig leszállás nélkül.”
 • 1. szatyi 2013. szeptember 12. 11:38
  „"A magyar lakosság szerint a boldog nyugdíjas sokat utazik"

  Magyarországon ez a sci-fi kategória! A Groupama Garancia Biztosító ennél értelmesebb dolgokra is elkölthette volna az ügyfelek pénzét!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavonták a Che Guevara képével díszített pólókat Lengyelországban

Bár évek óta látható divattermékeken Ernesto Che Guevara fotója, Lengyelországban a héten… Tovább olvasom