Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Járóka Lívia: fokozottan hangsúlyozni kell a nők szerepét a romaintegrációban

Az uniós parlament egyetlen roma képviselője szerint a tagállami stratégiák egyáltalán nem, vagy csupán eseti és következetlen módon tárgyalják a romaintegráció nemi szempontjait.
A nemzeti romaintegrációs stratégiák uniós keretrendszere nem helyez kellő hangsúlyt Európa legsérülékenyebb csoportja, a roma nők helyzetére, holott e csoport kulcsszerepet játszhat a kirekesztett közösségek megerősítésében és a pozitív változások előmozdításában - hangsúlyozta keddi közleményében Járóka Lívia fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő.

Az EP nőjogi és esélyegyenlőségi bizottsága az előző napon nagy többséggel fogadta el Járóka jelentését a roma nők helyzetéről.

Az uniós parlament egyetlen roma képviselője szerint a tagállami stratégiák - az uniós keretstratégiát megalapozó dokumentumok világos előírása ellenére - egyáltalán nem, vagy csupán eseti és következetlen módon tárgyalják a romaintegráció nemi szempontjait.

Járóka hangsúlyozta: a roma nők alkotják az EU legsérülékenyebb társadalmi csoportját, hiszen őket etnikai és nemi alapon egyszerre többszörös diszkrimináció sújtja, és ezért a roma férfiaknál is lényegesen rosszabb a helyzetük, például a szegénységi kockázat, a képzettségi szint vagy a munkaerő-piaci aktivitás tekintetében. Az elhúzódó gazdasági válság ráadásul tovább rontotta ezeket a mutatókat, főként az egészségi állapot tekintetében, és az áldozattá válás kockázata is fokozódott a roma nők körében.

Az EP szakbizottsága által elfogadott Járóka-állásfoglalás felszólította az Európai Bizottságot és a tagállamokat a nemek szerinti hatásvizsgálatok folytatására, a nemzeti stratégiák előkészítése során a roma nők érdekképviseleteinek bevonására, valamint a társadalmi befogadást célzó programok végrehajtása során a nemi szempontok következetes figyelembe vételére.

A dokumentum ezen felül számos konkrét szakpolitikai javaslatot fogalmaz meg a helyzet javítására. Így például számszerűsített célok kitűzését ajánlja a gyermekszegénység csökkentése terén, indítványozza a nagycsaládok, korai iskolaelhagyó lányok és kiskorú anyák külön támogatását, illetve azt, hogy az uniós tagállamokban - a magyarországihoz hasonló módon - számítsák be a gyermekgondozási időszakot a nyugdíjat megalapozó szolgálati időbe.

Olvasóink írták

 • 3. zero 2013. október 16. 12:30
  „Próbáld ezekkel http://www.youtube.com/watch?v=x6I87tKUz4k”
 • 2. pachakuti 2013. október 16. 09:34
  „"...indítványozza a nagycsaládok, korai iskolaelhagyó lányok és kiskorú anyák külön támogatását..."

  Kivéve, ha véletlenül az eltartó nemzet tagja!”
 • 1. papsajt 2013. október 16. 09:03
  „Az uniós parlamentben készült nagyon tanulságos video tudósítás:

  http://youtu.be/29qZjy2vkkg”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Liza Minnelli törött csuklóval énekelt végig egy koncertet

Törött csuklóval énekelt végig egy koncertet Liza Minnelli, aki testvérével egy New York-i… Tovább olvasom