Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Jól működő rendszerekkel a táplálkozás biztonságáért

Az élelmezési rendszer minden eleme befolyásolja a fogyasztók hozzáférését a változatos és tápláló élelmiszerekhez.
A jól működő és fenntartható élelmezési rendszerek fontos szerepet töltenek be a világ élelmezésbiztonságában - hívta fel a figyelmet Tony Alonzi, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) európai és közép-ázsiai regionális képviselője szerdán Budapesten, a 33. Élelmezési világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

A világszervezet képviselője kifejtette: az élelmezési rendszer minden eleme befolyásolja a fogyasztók hozzáférését a változatos és tápláló élelmiszerekhez. A fenntartható élelmezési rendszerek hatékonyak, minden csepp vízből, minden darab termőföldből, minden szemernyi műtrágyából és minden percnyi emberi munkából a legtöbb élelmiszert előállítva forrásokat lehet megtakarítani a jövőnek, és fenntarthatóbbá tehető a rendszer - mondta. "A célunk egyértelmű: meg kell szüntetnünk az éhezést" - fogalmazott. Hozzátette, hogy a globális gazdaságban az éhezés költsége a kieső termelés és az egészségügyi kiadások miatt a teljes bevétel öt százalékát is elérheti.

Poprády Géza, a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára hangsúlyozta: a kormány kiemelt figyelmet fordít az egészséges táplálkozás népszerűsítésére, a 2013-ban elindított Mintamenza programmal lehetőséget biztosítanak a helyben termelt, jó minőségű termékek - részben bioélelmiszerek - bevonására a közétkeztetésbe.

Az államtitkár ismertette: az idei tanévben már ötödik éve tartó uniós társfinanszírozású iskolagyümölcs-programban jelenleg több mint kétezer iskola 535 ezer tanulója vesz részt. Reményeik szerint a program hosszú távon növeli a gyermekek zöldség- és gyümölcsfogyasztását, és hozzájárul az elhízás elleni küzdelemhez.

Tájékoztatása szerint Magyarországon az élelmiszerhulladék mennyisége meghaladja az évi 1,8 millió tonnát, a háztartások esetében az élelmiszer-hulladék egy főre vetített értéke körülbelül 40 kilogrammot tesz ki évente. Az élelmiszerpazarlás a gazdasági veszteség mellett morálisan is elfogadhatatlan az éhezők és mélyszegénységben élők miatt, a tárca kiemelten kezeli az élelmiszerpazarlás csökkentésének lehetőségét - mondta Poprády Géza.

Térfy Anna, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület ügyvezető igazgatója elmondta: az idén nyolcadik alkalommal indítják el az adománykonvojt, ami 15 magyarországi vállalat felajánlásából 60 tonna, 50 millió forint értékű élelmiszeradományt juttat el a következő hetekben civil szervezetek segítségével az ország ötezer rászoruló családja részére. A megmentett és szétosztott élelmiszer mennyisége az elmúlt évben ezer tonnára nőtt, értéke pedig meghaladja az egymilliárd forintot, ami 50 százalékkal több a korábbi évhez képest - emelte ki.

Hozzátette: Magyarországon becsléseik szerint még 100 ezer tonna felesleges élelmiszer van, az egyesület azon dolgozik, hogy ennek minél nagyobb hányada ahelyett, hogy a szemétben végezné, a rászorulókhoz kerüljön.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elárvereznek egy dinoszaurusz csontvázat

Árverésre kerül Misty, a 17 méter hosszú Diplodopus Longus csontváza november 27-én egy dél-angliai… Tovább olvasom