Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Karel Gott 78 évesen is a csehek csalogánya

A 78 éves Karel Gott 42. alkalommal is elnyerte a férfiak kategóriájában a legjelentősebb cseh könnyűzenei közönségdíjat, a Cseh (korábban: Arany) Csalogányt, amelyet 52. alkalommal ítéltek oda.
A rákbetegségen átesett és emiatt két éve orvosi kezelés, illetve megfigyelés alatt álló veterán slágerénekes adta át egy szombat esti prágai gálán a különleges életműdíjat Marta Kubisovának, a kommunista rendszer idején üldözött énekesnőnek, aki idén ősszel, 75 évesen vonult vissza a szerepléstől.
Karel Gott

Kubisová Ima Mártáért című dala az ellenállás jelképévé vált, miután a Varsói Szerződés csapatai 1968. augusztus 21-én bevonultak Csehszlovákiába, hogy elfojtsák a prágai tavaszt. Az énekesnőt 1970 februárjában eltiltották a fellépésektől. Kubišová később aláírta a Charta '77 ellenzéki kiáltványt, ezért a rendőrség megfigyelés alatt tartotta. 1989 novemberében, a bársonyos forradalom mámorában meghatottan hallgatta a tömeg Kubišovát, aki a Vencel tér egyik épületének balkonján énekelte az Ima Mártáért dalt.

A női énekesek kategóriájában az idén is Lucie Bílá vitte el a pálmát, immár 20. alkalommal. A zenekarok mezőnyében a Kabát együttes végzett az első helyen, amely már 12 éve a legnépszerűbb bandája Csehországnak a rádiós közönségszavazás alapján. Az idegen- és kisebbséggyűlölő dalairól ismert Ortel együttes a második legnépszerűbbnek bizonyult az idei szavazáson, akárcsak két éve, frontembere, Tomás Ortel pedig a harmadik legnépszerűbb férfi énekes lett.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jennifer Lawrence otthagyná egy időre a filmes világot

Jennifer Lawrence otthagyná egy időre a filmes világot
Egy interjúban elmondta, szívesen költözne egy farmra, és fejne kecskéket. Tovább olvasom