Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Két nap múlva újabb akklimatizációs körre indul Klein Dávid

A tervek szerint az egyes táborban, 7000 méteren alszik, majd onnan eléri a 7800 méteren fekvő kettes tábort.
A tervek szerint két nap múlva, április 26-án indul Klein Dávid a következő akklimatizációs körre a Mount Everesten. A tervek szerint az egyes táborban, 7000 méteren alszik, majd onnan eléri a 7800 méteren fekvő kettes tábort - közölte a SPAR Everest Expedíció az MTI-vel csütörtökön.

A Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászására készülő hegymászó oda- és visszafelé is minden nap egy-egy tábort érint majd, így a "kör" öt napig fog tartani. Ez után már csak egyetlen akklimatizációs kör lesz hátra, és ha minden olyan ütemben halad, mint eddig és az időjárás sem húzza keresztül a számításokat, akkor újabb néhány nap pihenés után következhet a csúcstámadás.

Fotó: Török Éva
Klein Dávid hegymászó naplóját lapozza a Mount Everest tibeti alaptáborában 2014. április 18-án. A sportember a Mount Everest 8848 méteres csúcsának oxigénpalack nélküli megmászására készül a SPAR Everest Expedíció keretében.
Fotó: Török Éva

A közlemény felidézi, hogy a hegymászó az előre eltervezett időpont előtt, már első akklimatizációs túráján elérte az előretolt alaptáborból a 7000 méter magasan fekvő északi nyerget, ezzel nemcsak időt nyert, de a teljesítmény pszichésen és az akklimatizáció szempontjából is pozitív hatással lehet az expedíció további menetére.

Az északi nyereg felé Klein Dávid egyedül mászott, mert társa, Ang Mingma serpa fáradt volt és az alaptáborban maradt.

Fotó: Török Éva

Jakkaraván gyülekezik a Mount Everest tibeti alaptáborának közelében.
Fotó: Török Éva


Az expedíció tájékoztatása szerint az előretolt alaptábort még csak félig-meddig sikerült kiépíteni, mert nem áll rendelkezésre elég jak, ám Klein Dávid reményei szerint ez a probléma a napokban megoldódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Irie Maffia klipje a Berlin Music Video Awards jelöltjei között

A megmérettetés a videoklipek hátterében dolgozó készítőket, művészeket helyezi előtérbe. Tovább olvasom