Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Kétszer több sérült baba születik vérrokoni házasságból

Az unokatestvérek gyermekei kétszeres eséllyel születnek fejlődési rendellenességgel, noha az ilyen esetek száma így is alacsony - mutatta ki egy új angliai kutatás.
Egy nagy lélekszámú pakinsztáni kolóniát is magában foglaló angol városban végzett vizsgálat azt találta, a veleszületett betegséggel élő, pakisztáni származású gyerekek 30 százalékának vérrokonok a szülei.

A kutatók szerint a fellelt bizonyítékok nagy haszonnal járnak azoknak a viszonylag zárt népcsoportoknak a felvilágosításában, amelyek elfogadják és szentesítik a közeli rokonok házasságát, ilyen például az amis vagy a kurd közösség.

A veleszületett "hiba" lehet egészen kis testi hiba, eggyel több ujj a kézen vagy a lábon, ám súlyos, életveszélyes állapot is, például lyukas szívfal vagy agyi fejlődési zavar.

"Az unokatestvérek házassága háromról hat százalékra növeli ugyan a születési rendellenességek kockázatát, az abszolút számok mégis alacsonyak, hiszen a vérrokonok gyermekeinek 94 százaléka tökéletesen egészségesen jön a világra" - hangoztatta Eamonn Sheridan, a vizsgálat egyik vezetője, a Leedsi Egyetem klinikai genetikusa.

Az észak-angliai Bradford városában végzett, a maga nemében a legnagyobb felmérés 11 300, 2007 és 2011 között született gyermek adatait vizsgálta meg. A kutatók azt találták, hogy a nagy pakisztáni közösséget is magában foglaló városban a rendellenességgel világra jött babák rátája 3 százalék, majdnem duplája az országos 1,7-nek.

A pakisztáni alcsoporton belül a sérült babák 77 százaléka fogant vérrokoni kapcsolatból. Neil Small, a Bradfordi Egyetem egészségkutatási professzora azt mondta, reménykedik, hogy a tanulmány egyértelmű bizonyítékai tudatosítják az érintett csoportokban a megelőzés fontosságát.

Az új-zélandi Otago Egyetem zoológusa, Hamish Spencer korábban szintén végzett kutatásokat a vérrokoni házasságokról, és arra intett, a felvilágosítást az érintett népcsoportok kultúrájának tiszteletben tartásával, nagy körültekintéssel kell végezni.

Olvasóink írták

  • 2. nyomdasz63 2013. július 07. 13:17
    „Nem kell messzire menni! Meg kell nézni a romániai "Gábor-cigányokat".”
  • 1. pachakuti 2013. július 06. 12:01
    „Vérrokonok közti nemi kapcsolatról hazánkban is lehetne tanulmányt írni egy nem pakisztáni, de Európán kívülről érkezett népcsoport esetében.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az M1 képernyőjén a magyar csapatok Európa Liga-visszavágói

Jövő csütörtökön az M1 tévécsatorna mindkét érdekelt magyar csapat, a Budapest Honvéd és Videoton FC… Tovább olvasom