Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Kivégeztek egy értelmi fogyatékosnak mondott férfit

Texasban kivégeztek kedden egy gyilkosság miatt halálra ítélt, a védelem által értelmi fogyatékosnak mondott férfin, miután a legfelsőbb bíróság ebben nem talált kifogásolnivalót.

Az 54 éves Marvin Wilsont 1994-ben ítélték halálra egy 21 éves rendőrségi informátor két évvel korábbi meggyilkolása miatt. Wilson óvást emelt az ítélet ellen arra hivatkozva, hogy az alkotmányellenes a legfelsőbb bíróság egyik, 2002-ben hozott végzése értelmében, amely az alkotmány egyik cikkelyére hivatkozva megtiltotta az értelmi fogyatékosok kivégzését, jóllehet bizonyos tekintetben a szövetségi államokra bízta annak eldöntését, hogy ez kikre vonatkozhat.

Egy vizsgálat során megállapították, hogy Marvin Wilsonnak 61-es az intelligenciahányadosa (IQ), márpedig egyes esetekben értelmi fogyatékosnak mondják a hetvenesnél alacsonyabb IQ-val rendelkező embereket. A vádhatóság azonban arra hivatkozott, hogy más IQ-teszteken hetvenesnél magasabb hányadost mértek Wilsonnak.


Miután a legfelsőbb bíróság kedden elutasította Wilson kifogásait, és nem találta indokoltnak a büntetés-végrehajtás felfüggesztését, az elítéltet helyi idő szerint kedd este méreginjekcióval kivégezték.

"Mindenki meg fogja érteni, hogy bűnösként jöttem ide, és szentként távozok" - idézte az elítélt utolsó szavait a büntetés-végrehajtási intézet szóvivője.

Wilson az idén már a hetedik kivégzett halálraítélt Texas államban, egészében az Egyesült Államokban pedig a huszonötödik.

Olvasóink írták

  • 2. genealog 2012. augusztus 10. 16:54
    „Hogy sírva ne fakadjak!
    Így valóban nincs elrettentő ereje a halálos ítéletnek. Kis méreginjekció, előtte érzéstelenítő, hogy ne fájjon, vajon az áldozat mennyit szenvedett??? Nyilvános kivégzéseket kellene tartani lefejezéssel, akasztással, netán agyonveréssel.”
  • 1. klj-54 2012. augusztus 08. 08:50
    „A bírák nem különben az általuk elítélttől!
    Röviden: Gyilkosok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

900 millióan látták az olimpiai megnyitót

Az egész világon mintegy 900 millióan látták a londoni olimpia megnyitóját. Tovább olvasom