Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Komoly technikai védelemmel kell már megóvni a telefonjukba zombult gyalogosok életét

Komoly technikai védelemmel kell már megóvni a telefonjukba zombult gyalogosok életét
Mivel rengeteg baleset történt a mobiljukat bámuló gyalogosok miatt, olyan védelmi rendszert dolgoztak ki Dél-Koreában, ami az autóst és a gyalogost is figyelmezteti.
Azoknak az embereknek, akik nem tudnak elszakadni a mobiljuk kijelzőjétől, már nevük is van: ők a smombie-k (a smartphone és a zombie szavak összevonásából), akik már önálló Wikipedia-szócikket is kaptak - írja a bitport.

Dél-Korea élen jár a halálos közúti belesetek számában is. 2017-ben a halálos közúti balesetek áldozatainak 40 százaléka gyalogos volt. A balesetek egyre többször történtek gyalogátkelőhelyeken, az okok között pedig egyre gyakrabban szerepelt a mobiltelefon.

Két fronton vették fel a harcot

A helyzet olyannyira tarthatatlanná vált, hogy egy állami intézet munkatársai most kidolgoztak egy olyan rendszert, amely az autóst és a gyalogost egyaránt figyelmezteti, hogy gyalogátkelőhelyhez érkezett, és fokozottan kell figyelnie.

Egy Szöulhoz közeli városban kísérleti jelleggel vezették be az első rendszereket olyan kereszteződésekben, ahol különösen sok baleset történt. A gyalogátkelőhelyet piros, sárga és kék villódzó ledekkel világítják meg, amely jobban felhívja az autósok figyelmét arra, hogy figyelmetlen gyalogos léphet le az útra. A gyalogosok telefonjára pedig még időben riasztást küld, amely akkora, hogy letakarja a képernyőt, így nagyobb a valószínűsége, hogy a legelszántabb smombie is felkapja a fejét, és kicsit körülnéz.

A lap arról is beszámolt, hogy a rendszer hőkamerákkal és radarokkal figyeli az gyalogátkelőhelyet, melyek érzékeli, ha autó vagy gyalogos érkezik a zebrához, és beindítják a figyelmeztető rendszert. Egy átkelőhely felszerelése (radarok, speciális ledek stb.) 15 millió wonba (kb. 3,7 millió forint) kerül, és ha a kísérleti program beválik, az ország egész területén felszerelik majd vele a gyalogátkelőket.

Az eddigi tesztek egyébként biztatóak: a villódzó fények az autósok közel 85 százalékánál pozitívan befolyásolták a vezetési szokásokat - írják.
 


Arról, hogy Európában mi a helyzet és itt hogyan igyekeznek megóvni a figyelmetlen gyalogosokat, ITT olvashat >>

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szinte semmi volt a férfin, aki a moszkvai Tretyjakov Képtárban nézelődött - Videó

Szinte semmi volt a férfin, aki a moszkvai Tretyjakov Képtárban nézelődött - Videó
Nem épp alkalomhoz illő öltözetben sétálgatott. A képtár szerint "modern művészek" engedély nélküli… Tovább olvasom