Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Kötelezővé válhat az idős szülők látogatása Kínában

Megosztja a lakosságot és a szociológusokat az a nemrég elfogadott és júliusban életbe lépő törvény, amely kötelezővé tenné az időskorú szülők rendszeres látogatását gyermekeik számára Kínában.
A jogszabály nem részletezi, pontosan milyen időközönként kell a gyermekeknek időskorú szüleiket felkeresniük, mint ahogyan azt sem tudni, milyen büntetésre számíthatnak, amennyiben ezt nem teszik meg. A szabályozás annyit említ csupán, a szüleikkel együtt nem élőknek "gyakran" meg kell látogatniuk szüleiket, vagy üdvözletet kell küldeniük, különben a szülők bíróság elé idézhetik utódaikat.

A jogszabály egy igen jellemző problémára - a támogatás nélkül maradt öreg szülők gondjára - világít rá, amit az elmúlt évtizedek gyors gazdasági és társadalmi fejlődése, valamint az 1979-ben bevezetett családtervezési politika mélyített el igazán.

Kína gazdasági fejlődésével párhuzamosan a növekvő lehetőségek kihasználására és a jobb megélhetés reményében az elmúlt 30 évben több száz millió migráns munkás hagyta maga mögött otthonát, hogy a keleti part nagyvárosának gyáraiban keressen munkát.

A munkások gyermekeik mellett idős szüleiket is kénytelenek voltak magukra hagyni, hazatérni gyakran ma is évente csak egyszer adódik lehetőségük. Az egy-gyermek politika bevezetése után több tízezer család maradt gyermek - és támogató - nélkül, az egyetlen utód esetleg korai halála miatt. Azok pedig, akik felnevelték gyermekeiket, az úgynevezett "4-2-1-problémával" kénytelenek szembenézni, vagyis, hogy egy kereső felnőttre két szülő és négy nagyszülő anyagi támogatása hárul.

Kínában jelenleg csaknem 180 millió idős ember él, számuk a hivatalos kínai becslések szerint az évtized közepére a 216 milliót is elérheti, a teljes népességen belüli arányuk 2050-re csaknem 30 százalékot tesz majd ki.

Az idősökre való odafigyelés jogi szabályozása helyett inkább a személyes oldalról kellene megközelíteni a problémát, és felvilágosító kampányokkal, a gondot felvető filmekkel és írásokkal kellene felelősségre ébreszteni a lakosságot - vélik a szociológusok.

A személyes oldalból az elmúlt időben nem akadt hiány a kínai írott sajtóban, mely többek között egy idős anyját évekig disznóólban tartó családról és a jövedelem nélkül maradt vidékiek helyzetéről is beszámolt. A központi televízió is gyakran foglalkozik a kérdéssel, a téma felvetése a kínai mikroblogokon is gyakori.

Olvasóink írták

  • 1. SP 2013. január 04. 11:58
    „Nyugdíj
    osztásnál itt is élénkül az idős szülő látogatása.

    Kevés a fizu
    a család, a gyerekek eltartására a magas rezsik miatt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyazon napon szült egy ikerpár

A 19 esztendős kismamák két óra különbséggel hozták világra gyermekeiket szilveszter napján. Tovább olvasom