Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Központilag ösztönöznék az olvasást Kínában

Bár a szerdán zárult sanghaji könyvfesztivált - az országos trendeknek ellentmondva - sosem látott tömegek keresték fel az elmúlt héten, a statisztikák szerint nem olvasnak eleget a kínaiak, így most központilag változtatnának a helyzeten.
A hivatalos statisztikák szerint a 18 és 70 év közötti kínaiak naponta átlagosan mindössze 15 percet olvasnak, s évente csupán 4,39 könyvet. Bár mindkét trendben javulás mutatkozott az elmúlt öt évben, a kínaiak olvasókedve a nemzetközi szintektől továbbra is elmarad: az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) 2012-es felmérése szerint Oroszországban 55, az Egyesült Államokban 21, Japánban 17 könyvet olvasnak el a lakosok évente.

A témáról a napokban több alkalommal cikkező kínai sajtó megjegyzi: a helyi lakosság fele bevallása szerint alig olvas, a kötelező olvasmányokat leszámítva pedig a 4,3-es átlag évi egy könyv alá csökken. A leggyakrabban említett okok közt az időhiány, az olvasás mint szokás hiánya és a televízió előnyben részesítése szerepel.

A problémán a döntéshozók központilag segítenének, a China Daily című napilap információi szerint a sajtóért, publikációkért, valamin a rádió, film és televízió ágaiért felelős állami hivatal kezdeményezte, hogy szülessen rendelkezés az olvasás nemzeti szinten való népszerűsítésére a kínai törvényhozásban. Ha a javaslatot elfogadják, akár decemberre elkészülhet az erről szóló szabályozás. Az újság szerint a terv megosztja a szakmát és a közvéleményt: a kritikusok a központi szabályozás szükségességét kérdőjelezik meg, a támogatók ugyanakkor több külföldi ország hasonló, jól működő példáját hozzák fel legfőbb érvükként. Vu Su-lin, a tervet kezdeményező hivatal helyettes vezetője nemrégiben úgy fogalmazott: az olvasás a mindennapi normák része kellene, hogy legyen, annak központi népszerűsítése csekély befektetést igényel, ám annál jelentősebb eredményeket hozhat.

Az olvasási kedvet városonként rangsoroló statisztikát a kelet-kínai Sanghaj vezeti, ahol szerdán zárult az idén tizedik születésnapját ünneplő nemzetközi könyvfesztivál. A teljes látogatószám a 320 ezret is meghaladta, a vásáron részt vevők mintegy 60 millió jüan (2,2 milliárd forint) értékben költöttek, ami szintén új rekordnak számít. A könyvvásáron több száz író-olvasó találkozóra, felolvasásra és szakmai beszélgetésekre került sor. Az elégedettségi ráta 99 százalékot tett ki, kritika csupán az idegen nyelvű könyvek alacsony száma miatt érte a szervezőket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beckham miatt sem vesznek borotvát az emberek

Több férfi celeb is szakállat növesztett, mások meg borostásak, így kevesebben vesznek borotvát. A… Tovább olvasom