Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Legalább 30 millió forintért vették meg Mozart egy humoros levelét

A levélben a zeneszerző szót ejt legújabb, készülő művéről, A varázsfuvoláról is, egyik leghíresebb szerzeményéről.
Hatszámjegyű euróösszegért, vagyis legalább 30 millió forintért szerezte meg a salzburgi Mozarteum Alapítvány Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) egy humoros levelét, amelyet a zeneszerző jóbarátjának és kollégájának, Anton Stollnak írt.

Az 1791 júliusában, Mozart halála előtt hat hónappal kelt levélben a zeneszerző arra kéri barátját, hogy küldje el neki annak a két műnek a kottáit, melyeket korábban közösen játszottak el egy badeni templomban. Mozart kérését viccekkel körítve, egy kis versben fogalmazza meg.

"Ez a levél bemutatja a szélesebb nyilvánosság előtt Mozart frivol humorát" - mondta Johannes Honsig-Erlenburg, az alapítvány elnöke kedden. "Szavai egy éles elméjű, jó humorérzékű, ugyanakkor nagyon spirituális és intelligens emberre vallanak" - mondta az új szerzeményt bemutató keddi sajtótájékoztatón Rolando Villazón mexikói operaénekes, az alapítvány nagykövete.

Élete utolsó hónapjaiban, amikor ez a levél is keletkezett, Mozart depresszióba süllyedt, bár itt olvasható szavaiból érződik az életkedv is. Még legsötétebb pillanataiban is meglátta az élet szépségét, és ez az ellentmondás kihallatszik a zenéjéből is - mondta a sztártenor.

A levélben Mozart szót ejt legújabb, készülő művéről, A varázsfuvoláról is, egyik leghíresebb szerzeményéről, amelynek bemutatójára pár hónappal később, 1791 szeptemberében került sor Bécsben.

A pontosan nem ismert, "hatszámjegyű" euróösszegért megvásárolt levél ismeretlen magántulajdonostól történt megszerzését Maria-Elisabeth Schaeffler-Thumann osztrák-német üzletasszony finanszírozta.

A Mozarteum Alapítvány tulajdonában vannak eredeti Mozart-kották és a családi levelezés nagy része, köztük mintegy 200, Mozart által írt levél is. Mozartnak minden, a gyűjteményben lévő levele elérhető az alapítvány honlapján, keddtől az új kézirat is. A Mozarteumnak legutóbb 2001-ben sikerült megszerezni a zeneszerző egy eredeti levelét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyár végén folytatódik a Fear The Walking Dead 4. évada

Nyár végén folytatódik a Fear The Walking Dead 4. évada
Augusztus 13-án folytatódik az AMC egyik legnépszerűbb saját gyártású sorozata. Tovább olvasom