Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

Liftben szellenteni tilos, és még 49 értelmetlen törvény

Arizonában nem lehet egy házban kettőnél több vibrátort tartani. Floridában este 6 után tilos nyilvános helyen szellenteni.
Szigorúan tilos lovat kötni a parkolóórához, szürcsölni a levest, és kötelező évente legalább egyszer fürödni: meglepő, mi mindenre kiterjednek a törvényes rendelkezések. Frank van Helsing német ügyvéd a Berliner Kurier című német napilap megbízásából összegyűjtötte a világ legfurcsább törvényeit.

E szerint Floridában törvény tiltja az este 6 óra után nyilvános helyen történő szellentést. Ezzel szemben Texasban csak a liftben tilos szellenteni, míg St. Louisban (Missouri) a templomban nem szabad. Ha valakit itt rajtakapnak, akár életfogytig tartó börtönre is ítélhetik.

A furcsa törvények a legkülönbözőbb, sokszor nehezen elképzelhető élethelyzetekre is igen pontos utasításokat tartalmaznak. Így például Devonban (Connecticut) általánosan tiltott naplemente után hátrafelé menni. Longmeadowban, Massachusettsben pedig illegális, ha két férfi közösen egy fürdőkádat cipel keresztül egy parkon. Clinton Countyban (Ohio) pénzbírsággal büntetnek mindenkit, akit rajtakapnak, amint egy nyilvános épület falának támaszkodik, az oregoni Klamath Fallsban pedig illegális, ha a járdán menvén sétabotunkkal egy kígyó fejére ütünk.

Pénzbírsággal sújtják azt a hölgyet Seattleben (Washington), aki valamilyen tömegközlekedési eszközön egy férfi ölébe ül, anélkül hogy párnát használna. New Hampshire polgárainak tilos vasárnap vizelés közben az égre nézni az arkansasi McLoughban pedig tilos nyilvános ivókútban tisztítanunk a műfogsorunkat. Kentucky lakosai számára kötelező évente legalább egyszer fürdeni, Los Angelesben viszont nem lehet két gyereket egyszerre egy kádban fürdetni. Az oregoni Klamath Falls polgárainak pedig azt tiltja meg a törvény, hogy kedvükre fütyüljenek a víz alatt. Nebraskában letartóztathatják azokat a szülőket, akiknek gyereke az istentisztelet alatt böfögni mer, New Hampshire polgárainak pedig tilos vasárnap vizelés közben az égre nézni.

Az igazságosság szobra Londonban. Fotó: Reuters
Az igazságosság szobra Londonban.
Fotó: Reuters

A közlekedés szabályok között is akad egy két furcsaság, így Alabamában például tilos bekötött szemmel kerékpározni, New York Cityben viszont az követ el vétséget, aki az utcán sétálva újságot olvas. Kínában figyelmeztetik, sőt pénzbírsággal büntetik azokat az autósokat, akik a gyalogosátkelőnél megállnak. Ha valaki az elefántját a floridai Orlandoban egy parkolóórához köti, annak ugyanúgy ki kell fizetnie a parkolási díjat, mintha autóról lenne szó. Ezzel szemben Taremtunban (Pennsylvania) még a lovakat sem szabad a parkolóórához kötni. A kansasi Lang városában tilos augusztusban öszvéren lovagolni a főutcán, ha ez mégis elkerülhetetlen, az öszvérnek mindenképpen szalmakalapot kell viselnie. Németországban tilos a hidakon ütemes lépésben menetelni, mert attól a híd rezgésbe jön és leszakadhat.

A törvénykezés a divat világát sem hagyta figyelmen kívül, ezért a kaliforniai Blythe városában csak az hordhat westerncsizmát, aki legalább két tehén birtokosa. Olaszországban letartóztathatják azt a férfit, aki szoknyát visel, Thaiföldön pedig tilos fehérnemű nélkül kilépni az utcára.

Ha mindezek után azt gondolnánk, hogy legalább a magánéletünk biztonságban van, nagyot tévedünk, hiszen ezen a területen is számos értelmetlen rendelkezés született már. Dyersburgban (Tenessee) pédául tilos egy nőnek randevúra hívnia egy férfit, míg Wichitában (Kansas) az apák nem fenyegethetik lőfegyverrel lányuk udvarlóját.Cornsville-ben (Michigan)tilos a férfiaknak feleségük orgazmusa alkalmából lőfegyvert elsütni. Oregonban pedig illegális szex közben mocskos szavakat suttogni a partner fülébe. Arizonában nem lehet egy házban kettőnél több vibrátort tartani. Ausztráliában a kengurukkal való szex csak akkor engedélyezett, ha az ember részeg.

A munkavállalás egyébként is szigorú szabályai közt is akad egy két cifraság, mint például az az arkansasi törvény, amely megtiltja, hogy fizetésemelést kapjon az a tanár, aki levágatja hosszú haját. Olaszországban azok a nők, akiket Maria névre kereszteltek, nem dolgozhatnak prostituáltként. A connecticuti waterburyben a kozmetikusoknak tilos kezelés közben dúdolni, énekelni vagy fütyülni, míg Missouriban, St. Louis városában a tejesemberek nem szaladhatnak munka közben. Németországban minden munkavállaló számára legalább 1,5 négyzetméter szabad mozgásteret kell biztosítani. Izlandon bárki folytathat orvosi tevékenységet, ha kirak egy táblát a következő felirattal: 'Scottulaejnir' , ami magyarul kuruzslót jelent.

Ami a gasztronómiát illeti, az ételek és italok fogyasztása sem történhet mindig zavartalan, rendelkezésektől mentes módon. Például azért, mert Wyomingban nem engedélyezik a nőknek, hogy ivás közben másfél méternél közelebb álljanak a pulthoz. Észak-Dakotában nem szabad perecet és sört együtt felszolgálni, Wisconsinban pedig nem lehet az almás pitét friss sajt nélkül tálalni. Ocean City-ben (New Hampshire) törvény tiltja a leves szürcsölését. A gyászolók Massachusettsben a halotti toron nem fogyaszthatnak három szendvicsnél többet.

A szigorú szabályok az állatvilágot sem kímélik. A norvég jog szerint tilos a nőstény macskákat és kutyákat sterilizálni, míg a hímek kasztrálását semmilyen törvény nem tiltja.Sterlingben (Colorado) a macskák csak akkor szaladgálhatnak szabadon, ha fel vannak szerelve hátsó lámpával. Oklahomában könnyen pénzbírságot kaphat az, aki csúnya grimaszokat vág egy kutyának. Franciaországban pedig az a gazda követ el törvénysértést, aki disznóját Napóleonnak nevezi el. Egy kalioforniai jogszabály szerint azonban már az is törvénysértés, ha valaki vadászengedély nélkül egérfogót állít fel. Memphisben (Tenessee) tilos a békáknak este 11 óra után kuruttyolni.

Nem csak kötelességeink vannak azonban, hanem jogunk is néhány. E szerint Angliában a férfiak vizelhetnek nyilvános helyen, de kizárólag csak autójuk hátsó kerekére, és csakis úgy, hogy közben jobb kezüket mindvégig a kocsi tetején tartják. New Yorkban pedig büntetlenül nyelvet ölthetünk azokra a nőkre, akik a moziban a vetítés alatt hangosan vitatják meg a film lehetséges végkimenetelét.

Olvasóink írták

 • 20. szamika 2009. július 21. 17:10
  „hát hajmeresztő törvények.
  kik lehetnek ezek a "pihentagyuak"
  Murphy törvénye: aki hülye,az is marad!”
 • 19. ocsi1 2009. július 17. 09:08
  „New Hampshire polgárainak pedig tilos vasárnap vizelés közben az égre nézni.
  Ez rendben van, de miért kell kétszer leírni a cikkben ? Vagy gondolják nem érti meg az olvasó ??”
 • 18. flexsnake 2009. július 17. 06:28
  „tilos náciruhában nyilvánosan megjelenni. Most már itthon is :)”
 • 17. Mathiasking 2009. július 16. 15:38
  „Nálunk ennél is hülyébb a törvényhozás és maga az ítélkezés!”
 • 16. flexsnake 2009. július 16. 15:38
  „Az egyenruha viselést tiltják nem a fekete-fehéret.
  De nem is kapcsolódik a cikkhez mert az szokásjog ez meg kormányrendelet.
  <moderálva>”
 • 15. rolee 2009. július 16. 15:00
  „Kínában figyelmeztetik, sőt pénzbírsággal büntetik azokat az autósokat, akik a gyalogosátkelőnél megállnak. --> ezt a parasztságot ....

  Fallsban pedig illegális, ha a járdán menvén sétabotunkkal egy kígyó fejére ütünk.
  Devonban (Connecticut) általánosan tiltott naplemente után hátrafelé menni.
  New Hampshire polgárainak tilos vasárnap vizelés közben

  Ezek viszont ku**** jók :D Olyat röhögtem ezeken ...”
 • 14. JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell 2009. július 16. 14:04
  „Lássuk csak, az ügyvédet FALK van Helsingnek hívják, és innentől gyanítom a cikk többi része is hasonlóan pontos lehet...”
 • 13. KaszaOne 2009. július 16. 13:28
  „Magyarországon szabálysértés a félelem keltő lufik közterületen való felfújása. Pénzbírsággal, és egy kávé elfogyasztásával(Gyorskocsi utca) szankcionálható.”
 • 12. comet 2009. július 16. 12:05
  „Magyarországon tilos a miniszterelnököt tojással dobálni (pedig egész jó kis néphagyománnyá vált), de leköpni le lehet. (ld. Fletó)”
 • 11. taki 2009. július 16. 11:27
  „Magyarországon meg büntetik aki fekete nadrágban és fehér ingben stb stb járkál.
  Nem kell külföldre menni a baromságért”
 • 10. Wonal 2009. július 16. 10:44
  „Hát..én az elefántoson és a kígyóson hangosan felröhögtem:D”
 • 9. Strat-n 2009. július 16. 08:34
  „Ezeknek úgy van értelme, ha hoztak egyszer egy konkrét ügyben ilyen ítéletet. Onnantól precedensértékű. Amúgy a köztéren vizelés teljesen érthető. Főleg ha valaki szegedi. Wc-k híján...”
 • 8. atomboy 2009. július 16. 08:33
  „"Kínában figyelmeztetik, sőt pénzbírsággal büntetik azokat az autósokat, akik a gyalogosátkelőnél megállnak."
  Ketertelmu a mondat. Ha zebran, gyalogosok atengedeserol van szo, akkor ertetlenul nezek a kinaiakra, miert baj az. Ha viszont rajta parkolnak, es ezmiatt buntetik, akkor meg az ujsagirokra nezek ertetlenul, miert baj ez.”
 • 7. prester 2009. július 16. 08:30
  „...ja és persze New Hampshire polgárainak tilos vasárnap vizelés közben az égre nézni... ez még csak kétszer volt benne, gondolom van olyan fontos, hogy mégegyszer leírjam.
  Hídon menetelni SEHOL sem lehet, és még véletlenül sem értelmetlen szabályozás, mert láss csodát a rezgésektől tényleg károsodhat a híd. Amúgy ezzel mindenki tisztában van, aki volt katona.

  Hogy troll is legyek kicsit: lehetnek a világon a legjobb törvényeink is, ha se akarat, se erő nincs a betartásukhoz és betartatásukhoz...”
 • 6. persona 2009. július 16. 08:27
  „51. törvény: Tilos tűző napon 8-as UV-sugárzásnál Délmagyart olvasni..:D”
 • 5. savos 2009. július 16. 08:06
  „A leghülyébb törvény kimaradt. Tilos fekete nadrágot és fehér inget viselni.”
 • 4. Mike3 2009. július 16. 07:44
  „Memphisben (Tenessee) tilos a békáknak este 11 óra után kuruttyolni -ez a legjobb

  Tuti: nincs képzelőerőd! vagy tényleg korán van még :)”
 • 3. KolompárRómeó 2009. július 16. 07:40
  „A fingós törvények alapján engem jó pár államban párszáz évre lecsuknának :)”
 • 2. TUTI 2009. július 16. 07:07
  „A vibrator teljesen ertheto!! Mer ugye ket dudas egy csardaban nem fer meg...
  Csak a szama nem stimmt...Ahhh...nem ertem en ezt!!!:):D
  Igaz a tobbit sem. Vagy most epp errol van szo? .....Hu de koran van meg!
  Midegy! Ami biztos: HAJRA PICK SZEGED MAGYAROK! GYONYORUSZEP NOK!”
 • 1. flexsnake 2009. július 16. 06:59
  „Szokásjog. Egy éve írtam róla, le vagytok maradva :P
  Meg jávorszarvassal sem szabad közterületen szeretkezni.... :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döbbenet: 185 kilót fogyott, hogy elveszítse a szüzességét

Egyesült Államok - Három év alatt 185 kilót fogyott egy fiatalember annak érdekében, hogy elveszítse a szüzességét és megszüntesse a depresszióját. Tovább olvasom