Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Már nem ˝veszélyeztetik˝ Izralet az egyiptomi sáskák

Izraelben sokan a bibliai tíz csapás egyikének megelevenedését látták a zsidó húsvét, a pészah közeledtével.
Már nem "veszélyeztetik" Izraelt az Egyiptomból a széljárással átsodródott sáskák, amelyek nagy része szerda reggelre elpusztult a repülőgépekről és teherautókból végzett permetezés következtében. Izraelben sokan a bibliai tíz csapás egyikének megelevenedését látták a zsidó húsvét, a pészah közeledtével.

Az évtizedek óta nem látott méretű sáskajárás végigvonult a zsidó állam déli részén. A rovarok milliós nagyságrendben repültek Izraelbe a Sinai-félszigetről, miután hatalmas pusztítást vittek végbe az egyiptomi földeken.

Az izraeli mezőgazdasági minisztérium permetezéssel próbálta megakadályozni a sáskák északabbra, Izrael központi városaiba özönlését. Még telefonvonalat is létrehoztak a védekezés érdekében. A kártékony rovarokat - amelyek főleg Ramat-Hanegev településen okoztak jelentős kárt a veteményekben - emberre és más állatokra ártalmatlan, környezetbarát szerrel irtották.

Az izraeli sajtó szerint Tel-Aviv mellett és a Haifa közeli Karmel-hegynél még így is láttak odáig tévedt magányos példányokat. A permetezés hatására azonban a sáskahad jelentős része szerda reggel már nem élt, a helyi farmerek leírása szerint a földek hatalmas sáskatemetőknek tűntek.
A sáskajárástól sújtott Negev-sivatagban az izraeli farmerek a megművelt területek nagy részén zártfóliás rendszerben dolgoznak, ami többnyire megvédte a palántákat, de a szabadföldi burgonyák súlyos károkat szenvedtek - jelentette az izraeli Tizes Csatorna tévéállomás.

Az időjárás-jelentések a következő napokra a tenger felőli széljárást jósolnak, amely várhatóan Jordánia és Egyiptom irányába tereli a szél sodorta sáskafelhők maradékát.

A zsidó hagyományban a pészah, amely idén március 25-én kezdődik, az Egyiptomból való kivonulás emléknapja. A Biblia szerint az Úr nyolcadik csapásként sáskajárással fenyegette meg az egyiptomi fáraót, ha nem szabadítja fel a zsidó rabszolgákat, és nem engedi el a zsidó népet. Mivel a fáraó nem engedelmeskedett, a sáskák elárasztották Egyiptom földjét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játékautón próbált elviharzani karambolja helyszínéről

Játékautón próbált elhajtani karambolja helyszínéről egy nő az Egyesült Államokban. A balesetet… Tovább olvasom