Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Martin Luther King dokumentumai 130 ezer dollárért keltek el

A néhai amerikai polgárjogi harcos iratait egykori titkárnője, Maude Ballou adta el a Heritage Auctions nevű árverezőház segítségével.
Több mint 130 ezer dollárért (28 millió forintos összegért) kelt egy New York-i árverésen Martin Luther King több dokumentuma és jegyzete, köztük több kézzel írott is.

A néhai amerikai polgárjogi harcos iratait egykori titkárnője, Maude Ballou adta el a Heritage Auctions nevű árverezőház segítségével. A 88 éves asszony 1955 és 1960 között volt King titkárnője.

A felsorakoztatott tételek között volt egyebek közt a "Van egy álmom" kezdetű beszéd - King leghíresebb megnyilatkozásának - egy oldala is, ezt azonban az árverés előtt nem sokkal visszavonták a licitről, ugyanis kérdések merültek fel vele kapcsolatban: elképzelhető ugyanis, hogy egy másik beszédből származik.


Tetemes összeget, 31 250 dollárt fizettek azért a beszédért, amelyet King tiszteletes akkor mondott el, amikor az alabamai Montgomeryben búcsút vett a Dexter sugárúti baptista templom gyülekezetétől. Ennél jóval alacsonyabb árért, illetékkel együtt 18 750, illetve 17 500 dollárért kelt az a két levél, amelyet a polgárjogi harcos Ballounak írt Indiából.

A hajdani titkárnő szeptemberben úgy fogalmazott, hogy a bevétel egy részét az Alabamai Állami Egyetemnek adja.

Martin Luther King 1968-ban halt meg Memphisben: merénylet végzett vele. Leghíresebb beszédét idén ötven éve, 1963-ban mondta el Washingtonban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elárverezték Kim Kardashian egykori eljegyzési gyűrűjét

Kim Kardashian televíziós sztár egykori eljegyzési gyűrűje 749 ezer dollárért (163,5 millió… Tovább olvasom