Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 17°C | 30°C Még több cikk.

Másodjára rendezik meg a magyar karmesterversenyt, mely nemzetközi hírnévnek örvend

Másodjára rendezik meg a magyar karmesterversenyt, mely nemzetközi hírnévnek örvend
Doráti Antal egy igazi példakép lehet a versenyzők előtt. A világ leghíresebb zenekarait vezényelte, de nem csak karmesterként, zeneigazgatóként, zeneszerzőként is kiváló volt
A verseny névadója, Doráti Antal egy igazi példakép lehet a versenyzők előtt, művészetét rendkívül magasfokú ritmikai precizitás és hangszínekre, árnyalatokra való érzékenység jellemezte. A világ leghíresebb zenekarait vezényelte, de nem csak karmesterként, zeneigazgatóként, zeneszerzőként is kiváló volt. Munkásságát számos állam érdemrenddel, elismeréssel jutalmazta. Megkapta a francia Művészet és Irodalom Rendje lovagi fokozatát, a svéd Vasa-rend tiszteletbeli lovagrendjét, az angol tiszteletbeli lovag érdemrendet.
 

Nemzetközi sikereknek örvend a magyar karmesterverseny


A világszerte is egyre népszerűbb és nagy elismerésnek örvendő karmesterverseny Budapesten november 5. és 12. között immár második alkalommal kerül megrendezésre.

A versenyre összesen 380 karmester jelentkezett öt kontinensről, Marokkótól Kazahsztánon át Chiléig a világ harminchárom országából. Az előzetesen kiválasztott hatvan legjobb karmester hazánkban méretteti meg magát. A versenyen három magyar dirigensnek, a hazai koncertlátogatók körében már jól ismert Erdélyi Dánielnek, Károlyi Sándornak és Kornel Thomasnak.

A verseny kiváló karrierlehetőséget kínál, a díjazott karmesterek a pénzjutalmon kívül impozáns fellépési lehetőségekben részesülnek. Az első helyezettnek lehetősége nyílik egy-egy koncertet vezényelni a MÁV Szimfonikus Zenekarral a genovai Carlo Felice Színházban Olaszországban, a Szentpétervári Nemzeti Színházban Oroszországban, az Estreamadura Szimfonikus Zenekarral Spanyolországban és a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színházban is.

Az előzetesen kiválasztott hatvan karmester november 5-8. között méretteti meg magát a MÁV Szimfonikus Zenekar próbatermében, ahonnan tíz versenyző jut tovább a következő fordulóba. A november 10-én megrendezésre kerülő középdöntőbe jutott karmestereknek előző nap Eötvös Péter, Kossuth-díjas zeneszerző tart workshopot.

Másnap, november 11-én a döntőbe jutott három finalista vehet részt Eötvös Péter workshopján.
A Budapesti Olasz Kultúrintézetben megrendezésre kerülő középdöntő és workshopok nyilvánosak, de a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a www.antaldoraticompetition.com oldalon lehetséges.
 

Szurkoljunk együtt a döntősöknek!


A nemzetközi versenysorozatot lezáró gálakoncertre 2018. november 12-én 19:30-kor a Pesti Vigadó Dísztermében kerül sor, melyet a koncertkülönlegességeket kedvelő közönség is megtekinthet. A döntő keretében a szakmai zsűri által kiválasztott három legjobb versenyző méretteti meg magát a MÁV Szimfonikus Zenekar közreműködésével.
 

A zsűri elnöke Vásáry Tamás, a Magyar Rádió Zenei Együttesének főigazgatója. Hozzá csatlakoznak a világ zenei életének kiemelkedő alakjai:
  • Gisueppe Acquaviva (Teatro Carlo Felice),
  • Oliver von Dohnany (Slovak National Theater),
  • Csaba Péter (MÁV Szimfonikus Zenekar),
  • Alvaro Albiach (Orchestra de Extremadura),
  • Fabio Mastrangelo (St. Petersburg Symphony Orchestra)
  • Dian Tchobanov (Plovdiv Opera).

Jegyek kaphatók: https://www.jegy.hu/program/ii-nemzetkozi-dorati-antal-karmesterverseny-donto-galakoncert-96725/473314
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botrány nélkül zajlott le Banksy műveinek párizsi árverése

Botrány nélkül zajlott le Banksy műveinek párizsi árverése
Rendkívüli esemény és kiugró árak nélkül zajlott le az Artcurial párizsi aukciósház négy Banksy-művet is kínáló szerda esti árverése. Tovább olvasom