Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Meghalt a világ legparányibb államának hercege

Meghalt Sealand hercege, a világ legparányibb és legkevésbé elismert államának alapítója, kikiáltója és uralkodója.
Kilencvenegy évet élt, fia közlése szerint keddjén szenderült jobblétre egy kelet-angliai idősotthonban. Eredeti neve Paddy Roy Bates volt, és britnek született. Világéletében kedvelte a kalandos vállalkozásokat, és ennek jegyében külön "birodalmat" teremtett. Mindössze 550 négyzetméteres volt hercegsége, amely azért kapta a Sealand (Tengerföld) nevet, mert az Északi-tengerben található: rozsdamarta acél- és betonplatform. Eredetileg katonai erőd volt, de idővel teljesen elveszítette jelentőségét és őrségét, Bates pedig 1966-ban elfoglalta, és kikiáltotta saját köztársaságát.

Az államalapító brit nem rövidítette meg Nagy-Britanniát, mivel a műsziget nemzetközi vizeken volt - akkor: 13 kilométerre a brit partoktól. London azonban 1987-ben - az ENSZ új egyezményével összhangban - 3 tengeri mérföldről 12-re (5,5 kilométerről 24-re) terjesztette ki felségvizeinek határát, így bekebelezte Sealandet.

Bates birodalmának életén mindez nem sokat változtatott. Ahogy előtte, úgy utána sem ismerte el szuverén államnak a világ egyetlen kormánya sem, London pedig nem törődött a különc férfi enklávéjával, jóllehet a herceg az 1970-es években saját alkotmányt, zászlót, himnuszt, útlevelet, bélyeget kreált - és pénzt: a sealandi dollárt. A pénzre nem a saját, hanem felesége képmását nyomatta, ami kifejezetten szép cselekedet volt. Batesnek ugyanis a II. világháborúban egy német gránát csaknem elvitte az állát, és arca más részein is csúnya sérüléseket okoztak a repeszek. A hadsereg sebésze azt jósolta, hogy sose fog feleséget találni.

Nem lett igaza, Joan Collins személyében Bates egyenesen egy korábbi szépségkirálynőt vett el röpke három hónap ismeretség után. A királynőből azután hercegnő lett, Sealandé.

Bates halálával a trón nem üresedett meg, James nevű fiát tette meg utódjának a mikroállamalapító.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megölték a pizzafutárt mert késett

Megöltek egy pizzafutárt Mexikóban, mert 40 percet késett a kiszállítással. Tovább olvasom