Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Megint a Tianhe-2 a leggyorsabb szuperszámítógép

A világ 500 leggyorsabb számítógépének listáját 1993 júniusa óta félévente vizsgálják felül.
A világ leggyorsabb szuperszámítógépeinek fél évente frissített 500-as listáján - immár ötödik alkalommal - idén júniusban is a kínai Tianhe-2 szerezte meg az elsőséget.

A Kínai Haditechnológiai Egyetem által kifejlesztett Tianhe-2 (Tejút-2) 33,86 petaflop per másodperc sebesség elérésére képes.

Ez a teljesítmény azonban nem újdonság, a kínai szuperkomputer ugyanis 2013 júniusában ugyanezzel a sebességgel került a legsebesebb szuperszámítógépek listájának élére. Ez azt jelenti, hogy az utóbbi két évben nem történt fejlődés a szuperszámítógépek által elérhető legnagyobb sebesség tekintetében.

A második leggyorsabb szuperkomputer, az amerikai energiügyi minisztérium Cray Titan gépe messze lemaradva, 17,59 petaflop per szekundumos sebességgel követi a kínai rendszert.

Európa leggyorsabb számítógépe Svájcban, a luganói Supercomputing Centerben található, elsősorban kutatási projektekhez, például időjárás-jelentések készítésekor használják. A világlistán a hatodik helyen szerepel, teljesítménye 6,27 petaflop per másodperc.

Újdonságként került fel a listára - és azonnal az előkelő hetedik helyre - a Szaúd-Arábiából származó Shaheen II nevezetű gép, amely 5,53 petaflop per másodperces teljesítményű.

A top 500-as listán az egykor fantasztikusnak számító másodpercenkénti 1 petaflopos sebességet a tavaly novemberi 50 után idén júniusban már 68 számítógép tudta elérni vagy túlszárnyalni. Ha a csúcssebességben nem is történt változás, a leggyorsabb 500 gép összesített teljesítménye jelentősen javult az elmúlt egy évben: 274-ről 363 petaflop per másodpercre ugrott.

A világ 500 leggyorsabb számítógépének listáját 1993 júniusa óta félévente vizsgálják felül a Nemzetközi Szuperkomputer Konferencia keretében, amelyet felváltva Németországban és az Egyesült Államokban rendeznek meg, és ezúttal a németországi Frankfurtban tartottak.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymillió dollárt ajánlottak fel Judy Garland 10 éve ellopott cipőjéért

A flitteres, rubinvörös cipőkben játszott a színésznő az Óz, a csodák csodája című filmben. Tovább olvasom