Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Megszabadult a gazda a 650 éve tartó kötelezettségtől

Több mint 650 éves kötelezettségtől sikerült megszabadulnia egy svájci gazdálkodónak: a jövőben nem kell többé halotti engesztelést végeznie.
A férfi birtokával együtt örökölte azt a kötelezettséget, hogy a helyi templomban örökfényt tartson életben egy gyilkosság áldozatának emlékére.

A birtok egykori tulajdonosa, Konrad Müller 1357-ben megölt egy bizonyos Heinrich Stuckit. Büntetésként és azért, hogy megvédjék őt a bosszútól, az egyház elrendelte, hogy egy templomban létesítsen örökfényt, amelynek izzásáért mindörökre felelős marad. Az örökké tartó bűn jelzálogként ült a birtokon. Ahhoz, hogy megszabaduljanak tőle, a birtoknak a korabeli egyezség szerint a plébániára kell átszállnia. A birtok összes későbbi tulajdonosa tartotta magát az egyezséghez, és rendszeresen fizetett a lángot éltető diófaolajért.

A mostani tulajdonos bírósági keresete sikeres volt. Mint Glarus kanton bírósága kedden közölte, többé már nem kell éltetni a lángot. A jelzálogrendszer 1849-ben történt átalakítása miatt ugyanis az egyház ezen joga megszűnt - indokolta a bíróság.

Mindazonáltal Heinrich Stucki emlékre az örökfény tovább ég, Vitus Huonder püspök bejelentette, hogy a költségeket az egyház állja tovább.

Olvasóink írták

  • 1. kumisz 2013. január 08. 20:21
    „Megkönnyebbűltem tényleg......................”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Semmi sem lesz a Spice Girls feltámadásából

David Beckham neje és Geri Halliwell állítólag már nem is áll szóba egymással Tovább olvasom