Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Meredeken emelkedett cukorbeteg gyerekek száma

Két évtized alatt hetven százalékkal nőtt az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő, öt éven aluli gyermekek száma Philadelphiában.
Két évtized alatt hetven százalékkal nőtt az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő, öt éven aluli gyermekek száma Philadelphiában, de a témáról készült amerikai tanulmány szerint hasonló meredek emelkedést tapasztaltak szerte az Egyesült Államokban és Európában is.

"Hogy mi lehet az oka ennek a tetemes gyarapodásnak? Sajnos nem tudjuk" - közölte Terri Lipman, a Pennsylvaniai Ápolóképző Egyetem professzora, a tanulmány vezetője.

Az 1-es típusú, fiatalkorinak vagy inzulinfüggőnek is nevezett diabétesz autoimmun betegség, amelyben a test saját immunsejtjei, a T-sejtek megtámadják és elpusztítják a hasnyálmirigy inzulintermelő bétasejtjeit. Mivel a hasnyálmirigy nem tud inzulint termelni, a sejtek számára létfontosságú cukor sem jut be a sejtekbe, hanem felhalmozódik a vérben. Az immunrendszer T-sejtjeire azért van szüksége a szervezetnek, hogy védekezni tudjon különböző kórokozók, a baktériumok és a vírusok ellen: az 1-es típusú cukorbetegséggel élők testében azonban az immunsejtek "önfejűvé" válnak, és kibújnak a szabályozás alól.

A Diabetes Care című szakfolyóiratban közzétett felmérés eredménye szerint 1985-ben minden százezer öt éven aluli gyermekre 13,4 diabéteszes eset jutott az amerikai nagyvárosban, a mutató 2044-re azonban 17,2-re növekedett. Az öt és tizennégy év közötti gyerekeknél az emelkedés aránya 29 százalékos volt.

A tanulmány szerint hasonló irányzatot figyeltek meg az Egyesült Államok többi részében és Európában is.

"Rejtély számunkra ennek a korcsoportnak a helyzete" - jegyezte meg Carol Levy, a New York-i Mount Sinai Kórház diabéteszkutatója, aki maga nem vett részt a felmérésben.

Annak ellenére, hogy a szakemberek nem ismerik a jelenség pontos okát, többféle elmélet is forgalomban van. Egyesek a D-vitamin hiányának a számlájára írják a gyermekkori diabéteszes esetek megugrását, mások a természetes táplálás (szoptatás) elmaradását okolják. Vannak, akik szerint a magyarázat a túlzottan is higiénikus környezetben keresendő, annak hatására ugyanis az immunrendszer "visszafelé sülhet el".

Az orvosok arra intenek, hogy roppant fontos odafigyelni az esetleges tünetekre: az 1-es típusú cukorbetegség folyamatos éhségérzettel, állandó vizelési kényszerrel, illetve ágyba vizeléssel, szomjúságérzettel járhat kiskorban.

Hosszú távon a magas vércukorszint károsítja az ereket, veszélybe kerülhet a betegek szíve és veséje, nő a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, súlyos, akár vaksághoz vezető szemkárosodás, idegkárosodás alakulhat ki.

Olvasóink írták

 • 1. történész 2013. február 04. 11:33
  „ma kaptam egy érdekes emailt .amely röviden szól arról,hogy Bill Gates 1999-ben Gavi-ban megalapította a Vakcina Gyártók szövetségét tette az alábbi nyilatkozatát bizalmi köreiben::A föld népességével kapcsolatosan úgy gondolom,ha jó munkát végzünk az új oltások terén ,akkor le tudjuk vinni 10-15 °-al.
  Híve kontrázta:Hiroyuki Matsuoka a szúnyogokkal mint repülő injekciótűkel akaratuk ellenére olthatunk.
  Továbbá ez az email tartalmazza a vakcina fotóját amelyen olvasható::
  Pandenic Influenza Vaccine(H1N1)contains thimerosal.
  Nos a thimerosal nem más mint etil-higany amely az agyat és más szerveket károsítja nagy mértékben Ezért lett sok nyomorék a világon a védő oltástól.
  A cukorbetegséget nem kezelni kellene (többé kevésbé sikertelenül,) hanem a hozzá vezető okokat megszüntetni amelyeknek okai között lehetnek a helytelen védő oltások.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt a Micsoda csapat! című filmet ihlető női baseballsztár

Paire-Davis 1944-ben csatlakozott a női baseball-ligához, amelyben tíz szezonon át játszott. 88… Tovább olvasom