Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Miért vörösek a skótok?

Számos tanulmány próbálta eddig is kideríteni azt, hogy miért van a skótoknak vörös hajuk.
Úgy tűnik, most végre megvan a válasz, amelyet – nem kis meglepetésre – egy genetikát hallgató egyetemista adott meg a sokakat régóta foglalkoztató kérdésre. Az ok szerinte az időjárásban keresendő.

A tanulmány szerint a vörös hajú emberek sokkal jobban tűrik Skócia elképesztően változatos, olykor embert próbáló időjárásának viszontagságait.A vörös hajú, pirospozsgás orcájú embereknek nagyobb a túlélési esélyük olyan térségekben, ahol a nyarak rövidek és hűvösek, a telek viszont hosszúak és sötétek, mutatott rá Emily Pritchard.

A 26 éves egyetemi hallgató egyszerű egyenletet rajzol fel: genetikai mutáció + rossz időjárás = vörös haj. Elismerte: eredménye egy része inkább spekuláción, mint kutatáson alapul, de úgy érzi: amit állít, az megállja a helyét.

Az európai populáció csupán 1–2 százaléka vörös hajú, a skótok és az írek megközelítőleg nyolc százalékának ilyen színű a haja. A kutatók szerint az emberi faj körülbelül kétmillió évvel ezelőtt Afrikában jelent meg, de a vörös hajszín egészen addig nem jelent meg, amíg az emberek le nem telepedtek a hidegebb éghajlaton, hozzávetőlegesen 20 ezer évvel ezelőtt.

Számos tanulmány próbálta eddig is kideríteni azt, hogy miért van a skótoknak vörös hajuk. Illusztráció
Számos tanulmány próbálta eddig is kideríteni azt, hogy miért van a skótoknak vörös hajuk.
Illusztráció

A vörös haj genetikai szempontból nem túl előnyös, mert fehér bőr társul hozzá, ami könnyebben leég, mint a sötétebb színű, ráadásul a bőrrák nagyobb arányban alakul ki fehér bőrű embereknél.

Ha Afrikában voltak is vörös hajúak, a klíma miatt hamar kihaltak, pontosabban ezek a gének nem öröklődtek tovább, mert nem voltak elég jók az egyenlítői éghajlaton való fennmaradáshoz. De amikor a törzsek elkezdtek vándorolni Európa felé, ahol Afrikához képest nyáron sincs olyan nagy hőség, a vörös haj génje elterjedtebbé vált, és ezek az emberek alkalmazkodtak is az új klímához. Habár manapság a környezet már kedvez a vörös hajúaknak is, nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy egy gyermek vörös hajjal jön világra.

A hajszínt meghatározó génnek 40 variánsa van, de ezek közül csak hat olyan van, amely vörös hajszínt eredményez. Egy kisbaba csak akkor születik vörös hajjal, ha mindkét szülője rendelkezik ezekkel a génekkel.

– A keltáknál elég gyakori ez a génösszeállítás, ezért van az, hogy sok közöttük, illetve leszármazottaik között a vörös hajú – mutatott rá Pritchard.

Olvasóink írták

 • 12. franzvon 2010. március 14. 06:48
  „A vörös haj és a szeplős bőr a kevés melanint termelő egyénekre jellemző.A melanin mint festékanyag szerepe a bőr mélyebb rétegeire káros ultraibolya tartomány kiszűrése-ahonnan a színesbőrűek származnak-ott ez állandóan kellett, az északiaknak volt nyilván a legkevesebb szükségük erre, így rájuk jobban jellemző a vörös haj és a szeplő...
  Az írek, skótok őslakos népek voltak-akár a piktek-ez mind kelta népcsoport.Britannia déli részén bekavart a római birodalomhoz tartozás-a latinok egy kis melanint vittek az unalmas kelta hétköznapokba.
  Az ötödik században germán szászok( Essex,Wessex stb), a tizedikben vikingek( Hódító Vilmos) nyomultak be dél felől, belőlük lettek az angolok.Azonban ezen népek is északiak, jellemző is rájuk a rőtség.A kelta írekre meg nagyon is.
  Hamarosan jön a nyuszi, tojja majd a húsvéti sonkát, és elénekelhetjük a szovjet himnuszt.Addig is kellemes tvisztelést!”
 • 11. flexsnake 2010. március 14. 02:53
  „MArhaság ez a cikk. A skótoknak annyira van vörös hajuk amennyire a magyarok szőkék. Előfordul de nem jellemző.
  A magyarázata nem az időjárásban keresendő mert akkor az angolok is vörösek lennének meg az írek pláne.
  A vikingek skóciát is meghódították ahogyan közép-amerikát is. Amerikában beszéltek vörös szakálas idegenekről, skóciában meg nem nagyon volt aki ezt lejegyezte volna. Az egykori vikingek és helyi törzsek keveredése a skót. Azt semmiképpen sem fogadnák el ha kiderülne: az angolok és a skótok rokonságban állnak.”
 • 10. bambinaXX 2010. március 14. 01:14
  „és a vörös hajszínhez milyen szemszín társul jellemzően? ha társul..”
 • 9. Celtis 2010. március 12. 22:01
  „Legyünk egy kicsit alaposabbak:
  http://szepvilagextra.com/2009/07/hajszin-kodolva/

  (Halkan jegyzem meg, hogy egy kicsit alaposabb utánajárással hasonló érdekességeket lehetett volna írni a cikkbe, és akkor már nem is a bulvár rovatban lenne a helye a többi pöcetartalom között)”
 • 8. Celtis 2010. március 12. 21:51
  „...Ha már mutáció:
  http://index.hu/tudomany/2010/03/12/fekete_pingvint_talaltak_az_antarktiszon/”
 • 7. Celtis 2010. március 12. 21:50
  „6. hozzászólás A80: Ilyen úton soha nem jelent volna meg a vörös haj az embernél. A mutáció teszi lehetővé. Ahogyan pl. a kék szemet is -- ez is recesszíven öröklődik, mégis néha spontán is megjelenik afrikai, indiai, ázsiai stb. szülők gyerekénél is.

  5. hozzászólás joy: A D-vitamint létrehozó UV-sugárzás és amit a bőr pigmentjei kiszűrnek, az nem ugyanaz a tartomány. És még ha a fehér bőrszín előnyös is lenne, akkor sem magyarázná a fenti elmélet, hogy a svédek miért szőkék, a grönlandiak miért fekete hajúak, a skótok meg miért vörösek.”
 • 6. A80 2010. március 12. 20:54
  „Nem mutáció az, amiről itt szó van, hanem recesszíven öröklődő jellegről.

  Két kromoszómát kap a gyermek a szülőknél meglévő négyből. Ha mindkét öröklött kromoszóma vörös, akkor lesz vörös minden más esetben nem. Nyilván, ha apu-anyu vörös volt, akkor csak vörös lehet a gyermek. Ha egyik szülő nem hordozza ezt a tulajdonságot, akkor biztos nem lesz az. Ha mindkettő csak hordozza, de nem jelent meg nála akkor 25% a gyerek esélye, hogy nála megjelenjen.”
 • 5. joy 2010. március 12. 20:04
  „Egyébként nem is lükeség, mert a vöröshaj, pontosabban a hozzá társuló bőr -mint a tejfölképű szőke északiaké is- az évi nagyon kevés napfényből sokkal többet tud hasznosítani, mint az azt nyomtalanul elnyelő fényre sötétedőké! Márpedig a D vitamin nélkülözhetetlen az embernek, nem hasznosul rengeteg répa zabálással -attól legföljebb szőrös nyuszifülek lesznek az emberen.
  :o)”
 • 4. Celtis 2010. március 12. 17:00
  „3. hozzászólás IVY: A cikk lényege, hogy a vörös haj spontán mutációval jön létre, csak többnyire kiszelektálódik. A skótoknál meg biztosan sokaknak tetszettek a vörös csajok (ahogy amúgy világszerte), és így egyre több vörös gyerek született, majd egyre több lett a vörös-vörös házasság is.

  A "mindkét szülője rendelkezik ezekkel a génekkel" kitételt ne úgy értsd, hogy mindkét szülője vörös volt, hanem rejtve (recesszíven) hordozták a gént, amit akár el is nyomhatott a fekete haj génje. Aztán ha a gyerekekbe mindkét szülőtől ez a kombináció került, akkor látványosan is megjelent.

  Mindez csak azért nem hír, mert az általános iskolában tanítják, borsóval.”
 • 3. IVY 2010. március 12. 15:33
  „"A hajszínt meghatározó génnek 40 variánsa van, de ezek közül csak hat olyan van, amely vörös hajszínt eredményez. Egy kisbaba csak akkor születik vörös hajjal, ha mindkét szülője rendelkezik ezekkel a génekkel."

  Ez hülye duma.
  Én találkoztam ennek a gyökeres ellentétével is.”
 • 2. Mignon 2010. március 12. 15:09
  „Azert, mert tulnyomo reszt egymas között hazasodnak.

  Tema lezarva.”
 • 1. Celtis 2010. március 12. 14:59
  „Hát, ha ennyiből áll a magyarázata, akkor nem magyarázott meg semmit. Például hogy a rossz időjárási viszonyok közt élő skótoknak miért vörös a haja szemben a még rosszabb időjárási viszonyok közt élő eszkimókkal?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helymeghatározás a Twitterrel

A Twitter révén már nemcsak a felhasználók gondolatairól, hanem tartózkodási helyükről is értesülhet… Tovább olvasom