Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Milliók életét menthetik meg a dohányzásellenes állami intézkedések

A világ 41 országában 7,4 millió ember életét menthetik meg 2050-ig a dohányzásellenes állami intézkedések amerikai kutatók szerint.
A washingtoni Georgetown Egyetem Orvosi Központjának tudósai jutottak erre az eredményre: tanulmányuk során azoknak a dohányzásellenes intézkedéseknek a hatását vizsgálták, amelyekben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tagállamai megegyeztek. Ilyen intézkedés a cigarettásdobozokon lévő figyelmeztetés vagy a reklámtilalom.

"Meghökkentő felismerés, hogy a kormányok ilyen egyszerű intézkedésekkel, ilyen sok emberéletet megmenthetnek" - mondta el David Levy, a tanulmányt hétfőn Genfben bemutató kutatócsoport vezetője. A kutatás során a szakértők 41 olyan ország adatait vizsgálták, ahol 2007 és 2010 között a WHO Dohányzásellenőrzési Keretegyezményének (FCTC) megfelelő rendeleteket léptettek életbe. A 2005-től hatályos nemzetközi szerződést több mint 160 ország, köztük Magyarország is aláírta.

Az aláírók egy sor intézkedés bevezetésére kötelezték magukat. Ilyen többek között a figyelmeztetés a dohánytermékek dobozán, a reklámtilalom, az árusítás korlátozása, a termékek drágítása adók révén és a nikotinelvonó programok.

A tanulmányhoz megvizsgált 41 országban - köztük Spanyolországban, Görögországban, Olaszországban, Egyiptomban, Iránban és Thaiföldön - összesen egymilliárd ember él. A vizsgálat azokból az adatokból indult ki, amelyek szerint minden második dohányos idő előtt, dohányzás miatt kialakuló betegségben hal meg. 2007 és 2010 között a vizsgált országokban, köztük Romániában és Törökországban, olyan sok ember hagyott fel a dohányzással, hogy a korai elhalálozások száma a volt dohányosok körében 2050-ig 14,8 millióról akár 7,4 millióra is csökkenhet.

A kutatás során azt nem becsülték meg, hányan lehetnek, akik a WHO-intézkedések nélkül is abbahagyták volna a dohányzást.

Az eredményt a földkerekség egészére kivetítve tízmilliók életét menthetnék meg a dohányzáskorlátozó kormányzati intézkedések.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikkes és környezettudatos napelemes töltő

A SunStash hordozható napelem, mely gyűjti, tárolja és hasznosítja a napenergiát – feltölt MP3… Tovább olvasom