Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Nem diszkriminált Basescu, amikor szülésre biztatta a nőket

Nem részesített hátrányos megkülönböztetésben senkit Traian Basescu akkor, amikor szülésre biztatta a román nőket, kifejtve, hogy az anyaság a nők alapfeladata - állapította meg a román Országos Diszkriminációellenes Tanács.
A tanács egyhangú döntése szerint az államfő álláspontja nem lépi túl a szólásszabadság határát, ugyanakkor kifejtette, hogy a nyilatkozat tartalmilag negatív sztereotípiákat tartalmaz a nőnek a társadalomban betöltött szerepéről, valamint a roma közösségben tapasztalható születési arányokról - írta a Mediafax hírügynökség.

A tanács szerint az államfői nyilatkozat jelentős médiavisszhangot kapott, éles vitákat váltott ki, de ezek szükségesek ahhoz, hogy egy társadalom fejlődjön, amennyiben az elhangzott kijelentések nem tartalmaznak gyűlöletre és erőszakra való felbujtást.

Az államfőt több civil szervezet - köztük roma jogvédő szervezet - panaszolta be a diszkriminációellenes tanácsnál. Basescu június 18-án a sikeres nőkről szervezett konferencián aggodalmának adott hangot Románia demográfiai hanyatlása miatt, és arra biztatta a román nőket, szüljenek minél több gyereket, akárcsak a roma nők, akik "öt-hat gyereket is vállalnak".

Mint mondta, a szociológusok előrejelzése szerint Románia lakosságának a száma 15 millió főre apadhat 2030-ig a jelenlegi 19 millióról. "Lányok, csináljatok gyerekeket, mert ez végül is hazafias cselekedet. (...) Azt hiszem, hogy a szülés olyan feladata a nőnek, amit vállalnia kell" - mondta. Az államfő óriási veszteségnek nevezte az előrevetített népességcsökkenést, ami egyúttal a lakosság szerkezetében is jelentős változást fog eredményezni, hiszen "a roma kisebbség meglehetősen termékeny".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háborús időkre jellemző betegségeket okoz a helytelen táplálkozás

Az utóbbi években egyre több brit gyerek szenved skorbutban és angolkórban. Tovább olvasom