Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Nem könnyű a női filmesek dolga Hollywoodban

Nem könnyű a női filmesek dolga Hollywoodban: a tavaly bemutatott 250 legjövedelmezőbb hollywoodi filmnek mindössze 9 százalékát rendezte nő.
A friss statisztika ugyanakkor az egy évvel korábbival összevetve négy százalékos javulást mutat - ismertette a BBC online hírszolgáltató az adatokat több mint egy évtizede rögzítő szervezet, a nők televíziós és filmes jelenlétét tanulmányozó központ felmérését.

A kutatás szerint a rendezők, főproducerek, forgatókönyvírók, operatőrök és vágók összességét tekintve a nők 18 százalékot képviselnek. Foglalkoztatottságuk műfajilag is körülhatárolható: főleg dokumentumfilmekben, drámákban és animációs filmekben kapnak esélyt.

A producerek negyede nő, ez az adat az utóbbi két évben tartja magát. A forgatókönyvírók között az arányuk 15 százalék, ami komoly javulást mutat a mélypontot jelentő 2006-os 10 százalékhoz képest. A női vágók száma 1998 és 2012 között 20-21 százalék körül mozgott, míg az operatőrök között alig 2-4 százalék a nő.

A Sundance Intézet női filmesekről készült felmérése ugyanakkor azt jelzi, hogy a független produkciókban több babér terem a nőknek. Az utóbbi tíz évben a Sundance-en bemutatott 820 játék- és dokumentumfilmben közreműködő 11 ezer filmes 29,8 százaléka volt nő. A független szektorban is főleg a dokumentumfilmek számítanak női terepnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lovakat szöktető ló

Valóságos szabaduló-szabadító művésszé lépett elő egy ló az Egyesült Államokban: szájával képes… Tovább olvasom