Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Nepáli nők a földrészek csúcsain

Nepáli nők egy csoportja arra vállalkozott, hogy a hét földrész legmagasabb hegycsúcsainak meghódításával megváltoztatják a hegymászásról mint a férfiak sportjáról kialakult képet.
Eddig 3755-en jutottak fel a Csomolungmára (Mount Everest), a világ tetejére: a sikerrel jártaknak több mint a fele nepáli, ám közülük csak huszonegyen nők.

A rendkívül alacsony arány részben azzal magyarázható, hogy a hagyományos nepáli társadalom- és családfelfogásban a nők helye otthon van, miközben férjeik expedíciót vezetnek a havas ormokra, vagy nyugati hegymászók felszerelését cipelik a magaslati táborokba. Az első nepáli nő, aki 1993-ban megtette a 8850 méteres Mount Everestre vezető utat, Paszang Lhamu volt. A csúcsról való leereszkedés közben életét vesztette.

A 21 és 32 év közötti női hegymászókból álló nepáli csoport tagjai már feljutottak a Mount Everestre, leküzdötték Ausztrália legmagasabb pontját, a 2228 méteres Mount Kosciuszkót, és jártak az európai Elbrusz (5642 méter) tetején is.

A következő állomás az afrikai Kilimandzsáró, amelynek 5895 méteres Kibo-csúcsa a fekete földrész legmagasabb pontja. Az orom meghódítását péntekre, a nemzetközi nőnapra tervezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Batman kerítette kézre a bűnözőt

Egy Batman-jelmezbe öltözött férfi vitt be a rendőrkapitányságra egy körözött bűnözőt az angliai… Tovább olvasom