Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

New York városának közterületein tilos az elektromos cigaretta

Ezen kívül május 18-ától tilos lesz 21 év alattiaknak elektromos cigarettát és a bele való dohányt eladni.
New York városának közterületein keddtől tilos az elektromos cigaretta használata. Életbe lépett ugyanis az a jogszabály, amely megtiltja, hogy a bárokban, kávézókban, éttermekben, munkahelyeken, parkokban és strandokon rágyújthassanak a hagyományos cigarettát pótló elektromos eszközre.

Ezen kívül május 18-ától tilos lesz 21 év alattiaknak elektromos cigarettát és a bele való dohányt eladni. Ez volt a világváros távozó polgármestere, Michael Bloomberg által elfogadtatott és aláírt egyik utolsó jogszabály, mielőtt január 1-jén átadta helyét utódának, Bill de Blasiónak.

New York dohányzásellenes rendelkezései az amerikai nagyvárosok közt egyedülállóan szigorúak. Hagyományos cigarettára is tilos rágyújtani a középületekben és közterületeken, sőt számos lakóépületben is.

Szintén kedden lépett életbe Chicagóban az a rendelet, amely a középületekben és a közterületeken megtiltotta az elektromos cigaretta használatát. Március elején Los Angeles is igennel szavazott a tiltásra.

Az iparág eközben tiltakozik. Azt mondják, a törvényhozók összekeverhettek valamit: az elektromos eszközről a valódi cigaretta juthatott eszükbe. A gyártók szerint a tiltás csupán annyit tesz, hogy megfosztja a dohányzás szenvedélyéről leszokni vágyókat a cigaretta egyik "működő alternatívájától".

A dohány párologtatásán alapuló eszköz fiatal iparága gyors virágzásnak indult az Egyesült Államokban: kétmilliárd dolláros (446 milliárd forint) piaca van - szemben a hagyományos cigaretta 80 milliárdos (19 ezer milliárd forint) piacával. Az eladások megkilencszereződtek 2010 és 2012 között - mutatta ki több tanulmány.

Az országban államonként, városonként eltérően szabályozzák az elektromos cigaretta forgalmazását: egyes államok nem tiltják, hogy fiatalkorúak is megvásárolhassák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltitkolta balesetét: 3 hét után ment orvoshoz Szinetár Dóra

A Szombat esti lázra való felkészülése közben szenvedett balesetet a énekesnő: eltört a bordája, de… Tovább olvasom