Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Növekszik az áttétes mellrákbetegek száma a fiatal nők körében

A rákbetegek száma a 25-39 év közötti fiatal nők körében ugyan igen kicsi, 173 nő közül egynél fejlődik ki mellrák.
Több fiatal nőnél diagnosztizálnak előrehaladott, áttétes emlőrákot manapság, mint három évtizeddel ezelőtt - derült ki egy amerikai tanulmányból, amely kimutatta, hogy átlag évi két százalékkal növekszik az áttétes mellrákbetegek aránya.

Az Amerikai Orvostársaság folyóiratában (JAMA) megjelent tanulmány szerint a rákbetegek száma a 25-39 év közötti fiatal nők körében ugyan igen kicsi, 173 nő közül egynél fejlődik ki mellrák, ám 1976 és 2009 között az áttétes emlőrákosok aránya évi átlag két százalékkal emelkedett közöttük.

A Washingtoni Egyetem és a Seattle-i Gyermekkórház szakemberei az amerikai Országos Rákkutató Intézet (NCI) adatait elemezték. Várakozásuknak megfelelően kimutatták, hogy a széles körű emlőrákszűrésnek köszönhetően növekedett a mellrák korai diagnosztizálása a középkorú és az idős nők körében. Azt is kimutatták, hogy a 25-39 éves korosztályban megnőtt az áttétes - a tüdőre, agyra és a csontokra átterjedt - mellrákbetegek száma: míg 1976-ban 65 ezer nőből egy ilyen volt, 2009-ben már 34 ezer nő közül egynél észlelték.

Növekedést leginkább az ösztrogén hormon kiváltotta daganatos megbetegedésnél észleltek, ami a tanulmány szerzői szerint "viszonylag szerencsés", mivel ez ráktípus valamivel jobban reagál a kezelésekre, és hosszabb az átlagos túlélési ideje. Ám az áttétes rák a legveszélyesebb, a betegeknek kevesebb mint egyharmada él a diagnózis felállítása után öt évig.

Rebecca Johnson, a tanulmány vezető szerzője elmondta: a szakemberek úgy vélik, hogy egyfajta külső hatás, módosult életmód vagy esetleg környezeti szennyezés lehet az egyik kockázati tényező. Elképzelhető az is, hogy a túlzott evés és a mozgáshiány növeli a fiatal korban kialakult áttétes emlőrákosok arányát - mondta.

Johnson ugyanakkor további kutatásokat sürgetett annak kiderítésére, hogy a húsokban lévő hormonok, a csomagoló anyagokban lévő műanyagok jelentenek-e kockázati tényezőt.

Julie Margenthaler, a Washingtoni Egyetem kutatója, aki nem vett részt a tanulmány elkészítésében, felhívta a figyelmet arra, hogy az új tanulmányból hiányoznak az örökletes tényezők, köztük a BRCA génmutáció miatt kialakult mellrákbetegek adatai, akiknél nagyobb az emlőrák kialakulásának kockázata fiatal korban. "Ezek nagyon érdekes adatok, ám úgy vélem, hogy igazolni kell más adatok figyelembevételével is" - hangoztatta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oroszlánokkal ijesztgette adósait az uzsorás?

Két medvét és négy oroszlánt szállítottak állatkertbe szerdán a román hatóságok az egyik… Tovább olvasom