Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Növeli a koraszülés kockázatát a kismama túlsúlya

A túlsúlyos vagy elhízott várandós nők gyakrabban adnak életet koraszülött babának - derült ki egy nagyszabású svéd kutatásból.
A legkorábban, azaz a 22. és 27. terhességi hét között született csecsemők esetében a legnyilvánvalóbb az összefüggés, és éppen őket veszélyezteti a legtöbb szövődmény.

A vizsgálat során Sven Cnattingius, a stockholmi Karolinska Intézet kutatója és kollégái 1,6 millió 1992 és 2010 között várandós svéd nő adatait elemezték. A babák öt százaléka született idő előtt, többségük "mérsékelten korán", a 32-36. terhességi héten. Az egészséges várandósság 37-42 hétig tart.

A normál súlyú várandósoknál csak 0,17 százaléknak, összesen 588 nőnek született szélsőségesen korán a gyermeke. Túlsúlyos nőknél az arány 0,21, elhízott, azaz 40-es, vagy annál is magasabb testtömeg-indexű anyáknál 0,52 százalékra ugrott. A testtömeg-index (BMI) a testtömeg és a testmagasság arányát kifejező mérőszám. Egy 170 centiméter magas, 116 kilogrammos nő BMI-je 40,1, ez súlyos elhízásnak számít.

Az orvosi javallatra megindított koraszülések a várandósság egész ideje alatt gyakoribbak voltak a nagy súlyú kismamáknál.

"Azt tapasztaltuk, hogy ezek a beavatkozások az elhízással kapcsolatos anyai kockázatok, mindenekelőtt a preeklampszia miatt történtek" - mondta Cnattingius. A preeklampszia, más néven terhességi toxémia olyan várandósság alatti vészhelyzet, amelynek tünetei a magas vérnyomás és a fehérje a vizeletben, ilyenkor a gyermeket azonnal világra kell segíteni.

A túlsúlyos és elhízott kismamák spontán koraszülésének is nagyobb a kockázata az amerikai orvostársaság szakfolyóiratában a JAMA-ban megjelent tanulmány szerint.

A kutatók szerint az elhízással összefüggő kockázatok a gyulladások és egyes fehérjék magasabb arányához köthetők, mivel ez a kisebb fertőzések iránt is érzékenyebbé teszi az érintett kismamákat.

"Nem csupán a korábbi testsúly, hanem a várandósság idején felhalmozott kilók száma is növelheti a koraszülés kockázatát" - hangsúlyozta Muktar Aliyu, a nashville-i Vanderbilt Egyetem szakembere, aki nem vett részt a kutatásban. "A kismamáknak oda kell figyelniük az egészséges étrendre, és javítaniuk kell életmódjukon."

"Azokban az országokban, ahol magas az elhízottak aránya, a kockázatok halmozódhatnak, ezért itt különösen fontos a várandósok testsúlyára koncentrálni" - mondta Cnattingius.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ENSZ: több mint 15 millió gyermek dolgozik cselédsorban világszerte

Ezek a gyermekek rendkívül sérülékenyek, mert fizikai és lelki sérüléseknek, valamint esetenként… Tovább olvasom