Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Növeli a koraszülés kockázatát a többszöri abortusz

Minél több abortusza volt egy nőnek első szülése előtt, annál nagyobb nála a koraszülés valószínűsége.
Minél több abortusza volt egy nőnek első szülése előtt, annál nagyobb nála a koraszülés valószínűsége - állapították meg több százezer nő adatainak elemzésével finn kutatók, akiknek tanulmánya a Human Reproduction című orvosi folyóiratban jelent meg.

A kutatásba bevont több mint 300 ezer nő 1996 és 2008 között hozta világra első gyerekét Finnországban. Az eredmény szerint háromszor nagyobb volt a gyakorisága a 28. terhességi hét előtti szülésnek azoknál a nőknél, akik legalább három abortuszon átestek már korábban. Hasonló trendet mutatott a 37. terhességi hét előtt világra jött gyerekek aránya is.

Az abortuszon át nem esett nők körében 3 ezreléknek bizonyult a koraszülés gyakorisága a tanulmányban, ez 4 ezrelékre emelkedett azoknál, akiknek egy abortusza volt, 6 ezrelékre azoknál, akik két abortuszon estek át és 11 ezrelékre azoknál, akiknek három vagy több abortuszuk volt. Utóbbi csoportba az összes résztvevő nőnek csupán 0,3 százaléka tartozott.

"A megnövekedett kockázat még mindig nagyon kicsi, különösen egy vagy akár két abortusz után, ezért a nőknek nem kellene megrémülniük megállapításaink miatt" - idézte Reija Klemetti kutatásvezetőt, a Helsinkiben működő Országos Egészségügyi és Jóléti Intézet munkatársát a BBC hírszolgálata (http://www.bbc.co.uk/news/health-19409161).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ryan Gosling rendezőként mutatkozik be

Ryan Gosling a kamera másik oldalára állt: a 31 éves filmcsillag fantasyfilmet készített és a … Tovább olvasom