Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Nyelvtudáshoz köti a brit kormány a bevándorolók egyes szociális juttatásait

Az intézkedés része annak az átfogó programnak, amelyet a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció hirdetett meg a külföldi munkavállalók szociális ellátásának szigorítására.
Megfelelő angol nyelvtudást kell igazolniuk ezentúl a Nagy-Britanniában munkát vállaló külföldieknek ahhoz, hogy jövedelemkiegészítő szociális támogatásokat vehessenek igénybe - közölte pénteken a brit munka- és nyugdíjügyi minisztérium.

Az intézkedés része annak az átfogó programnak, amelyet a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció hirdetett meg a külföldi - köztük az EU-társállamokból érkező - munkavállalók szociális ellátásának szigorítására. London a szigorítási tervek miatt máris komoly konfliktusba keveredett az EU-bizottsággal és személyesen Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztossal, akinek nemrégiben elhangzott bíráló kijelentéseit éles ellenkritikák fogadták brit politikusok és a brit sajtó részéről is.

A brit munka- és nyugdíjügyi minisztérium pénteki bejelentése szerint az angliai, walesi és skóciai munkaközvetítő irodák felmérik, hogy a hozzájuk forduló külföldi munkavállalók "milyen álláskeresési erőfeszítéseket tettek" nagy-britanniai érkezésük előtt, és azt is, hogy angol nyelvtudásuk szintje "nem lesz-e akadálya" foglalkoztatásuknak.

Iain Duncan Smith munka- és nyugdíjügyi miniszter az intézkedést ismertető nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az új tesztrendszer a "valódi" munkavállalókat és álláskeresőket segíti, kiszűri ugyanakkor azokat, akik csak a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásait akarják igénybe venni.

A rendszer részeként a külföldi munkavállalóknak száznál több kérdést tartalmazó tesztet kell kitölteniük annak igazolására is, hogy életvitelszerűen tartózkodnak Nagy-Britanniában, és ha ezt is megfelelően tudják igazolni, akkor válhatnak jogosulttá szociális juttatások igénybevételére.

Nagy-Britanniában - főleg a román és a bolgár állampolgárokkal szembeni korlátozások januári lejártának közeledtével - egyre fajsúlyosabb belpolitikai vitatémává válik a bevándorlás szabályozása.

David Cameron miniszterelnök nemrég a Financial Timesnak írt cikkében bejelentette, hogy a brit kormány jelentősen szigorítja a külföldi EU-munkavállalók szociális ellátásának szabályait.

Andor László EU-biztos a cikk megjelenése után a BBC-nek nyilatkozva "sajnálatos túlreagálásának" nevezte a szigorítási terveket. Hozzátette: a brit közvéleménnyel nem ismertették a teljes igazságot az unión belüli munkaerő-áramlással kapcsolatban, ezért "a valóság pontosabb bemutatására volna szükség, nem olyan nyomás alatt és nem olyan hisztériával, ahogy az néha az Egyesült Királyságban történik".

A magyar EU-biztos nyilatkozatát brit kormánypárti és ellenzéki politikusok egyaránt élesen bírálták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elírták Vajna Tímea születési dátumát, érvénytelen lehet a frigy!

A Los Angeles-i hatóságok félreírták Palácsik Tímea adatait, így még nem tudni, milyen… Tovább olvasom