Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Nyomkövetős nyakörvet kaptak egy nairobihoz közeli park oroszlánjai

A projekt elindításában tudósok és állatorvosok is segédkeztek a nemzeti parkban, amelyet mindössze egy drótkerítés és a nairobi repülőtér választ el a főváros peremétől.
Műholdas helymeghatározóval felszerelt nyakörvet kapott a nairobi nemzeti park két oroszlánja, hogy így védjék az elcsatangoló és a kenyai főváros peremkerületeiben felbukkanó nagymacskákat az emberektől, és fordítva.

A hím és a nőstény az elsők, amelyek a követésükre alkalmas nyakörvet viselnek - tudatta hétfőn a kenyai természetvédelmi szolgálat. A projekt elindításában tudósok és állatorvosok is segédkeztek a nemzeti parkban, amelyet mindössze egy drótkerítés és a nairobi repülőtér választ el a főváros peremétől.


Az állatok két éven át tartó megfigyeléséből származó információk révén a remények szerint sikerül csökkenteni a fenyegetést, amelyet a nagymacskák jelentenek az emberekre és jószágaikra, és ez hozzájárul az oroszlánok megóvásához is.

A nemzeti park közelében lakók félelemben élnek, attól tartanak ugyanis, hogy a ragadozók a rezervátum területét elhagyva állataikra vagy rájuk támadnak. Az ilyen esetek azonban legtöbbször az oroszlánok pusztulásával végződnek. Így volt ez 2012 júniusában is, amikor emberek egy csoportja kecskékre támadó hat oroszlánnal végzett, mielőtt a vadőrök odaértek és bármit tehettek volna. Évekkel ezelőtt arra is volt példa, hogy a ragadozók nagy számban sétálgattak Nairobi utcáin.


Az oroszlán védett állat Kenyában, ahol hozzávetőleg kétezer példány él belőlük. Az állomány jelentősen csökkent az elmúlt két évtizedben, elsősorban a faj természetes élőhelyének zsugorodása és az emberekkel, valamint jószágaikkal való "összetűzései" miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjnyertes ifjúsági filmeket mutat be több héten át a Film Café

A Film Café február és március hónapokban, minden héten egy-egy színvonalas, európai… Tovább olvasom