Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Odalett Eisenhower fája: a vihar megrongálta, el kellett távolítani

Augusta National Golf Club 17. lyuka mellett állt a fa, amelytől Eisenhower nem tudott megszabadulni hivatali ideje alatt.
Vihar okozta károk miatt el kell távolítani a patinás augustai golfpálya 17. lyuka mellől a közbeszédben csak Eisenhower-faként emlegetett hatalmas öreg terpentinfenyőt, amelyet az Egyesült Államok 34. elnöke gyűlölt, de még hivatali ideje alatt, a "szabad világ vezetőjeként" sem volt akkora szava, hogy javaslatának megfelelően kivágják.

A Georgia állambeli Augusta National Golf Club elnöke szerint az Eisenhower-fa elvesztése "nehezen megemészthető" hír. "A lehető legjobb szakértőktől kértünk véleményt, de sajnos mind azt mondták, hogy nem lehet megmenteni a fát" - fogalmazott Billy Payne, hozzátéve, hogy a 125 éves fenyőtől eltekintve a múlt heti jégeső nem okozott jelentős károkat a pályán.


A klubban hamarosan nagyszabású tornát rendeznek, a játékosok közösségét lesújtották a fa pusztulásáról szóló beszámolók. A hatszoros bajnok Jack Nicklaus amerikai golflegenda azt mondta, az Eisenhower-fa a nagy múltú augustai klub jelképe, a pálya fontos része volt. "Mindannyiunknak hiányozni fog" - sajnálkozott.

A terpentinfenyő a golftörténet leghíresebb fái közé tartozott - a Pebble Beach-i pálya 18. lyukánál van egy hozzá hasonlóan híres -, amely terebélyessége miatt nagy kihívást jelentett a játékosoknak, legyenek akár profik, akár műkedvelők. Dwight D. Eisenhower, aki 1948-tól haláláig, 1969-ig volt tagja a klubnak, olyan gyakran találta el a fát és olyannyira utálta azt, hogy végül 1956-ban, második terminusa idején azt szorgalmazta a klub vezetőségi találkozóján, hogy vágják ki. Clifford Roberts, a társaság akkori elnöke azonban felülbírálta az elnök javaslatát és berekesztette az ülést. A terpentinfenyőt azóta emlegették az Eisenhower fája vagy az Ike fája néven.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osvárt Andrea kerüli a trendeket

Osvárt Andrea és Bordán Lili a Women of the Year jelöltjei között. Tovább olvasom