Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Ön Mr. Hyde lesz az alkoholtól vagy Mary Poppins?

Végre érthetően beírhatja szakmai önéletrajzába, hogy milyen lesz részegen.

A University of Missouri-Columbia egyetem kutatói 364 alanyt megvizsgálva kulturális ikonok és filmszereplők szerint kategorizálták az ittas állapotú emberek személyiségét - írja a Telegraph.

Most már tudományosan megalapozott módon írhatjuk önéletrajzunkba, hogy “Ernest Hemingway," "Mr. Hyde", "Mary Poppins" vagy "Klump professzor (The Nutty Professor [Bölcsek kövére])" típusú részegek vagyunk-e.
 

Játék alkohollal. Fotó: Karnok Csaba.
Játék alkohollal. Fotó: Karnok Csaba.


A Mary Poppins-típus azt jelenti, hogy kedves és felelősségtudattal rendelkező alkoholisták vagyunk. Az a fajta, aki hajlandó tartani a barátja homlokát hányás közben, és nem bánja, ha a cipőjére is jut. Ide a vizsgáltak 15 százaléka tartozik. A legtöbben persze nők, akik ittasan is megőrzik együttműködő, barátságos és együttérző vonásaikat.

A Klump professzor típus józanul csendes, tartózkodó, de az alkoholból fokozatosan bátorságot merít, és egészen szenvedélyes és kitárulkozó lesz, amikor beivott. A tanulmány szerint a vizsgált személyek 20 százaléka tartozott ebbe a csoportba – valamivel több férfi, mint nő.

Az alkoholtól igazán ellenségessé a Mr. Hyde típusúak válnak, és ők azok, akik teljes áramkimaradás kíséretében a rendőrőrsön ébrednek másnap hajnalban. A felmérésben részt vevők 23 százaléka bizonyult ilyen típusú részegnek – és kétharmaduk nő volt. Ők azok, akik sokkal kevésbé maradnak intellektuálisak és felelősek, viszont támadóak lesznek az italtól.

Az Ernest Hemingway típusú embereket látszólag nem befolyásolja az alkohol, éppen úgy, mint a regényírót, aki állította, hogy bármennyi whiskyt iszik, nem változik meg tőle. Ezek az emberek jobban megőrzik összefogottságukat és absztrakciós képességeiket az alkohol hatása alatt. Ők alkotják a legszélesebb csoportot 38 százalékkal.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyermek életkora határozza meg a nyaralási úticélt

Legtöbben a Balatonhoz mennek és négy nap, három éjszakára terveznek. Tovább olvasom