Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Óriásharangot öntöttek a Notre-Dame születésnapjára

A párizsi Notre-Dame székesegyház 850. születésnapjára egy óriási, 1,83 méter átmérőjű harangot öntöttek hétfőn a normandiai Villedieu-les-Poeles-ben, az egyik utolsó franciaországi harangöntödében.
A Gábriel óriásharang és egy másik, kisebb harang, az 1,21 méter átmérőjű Benedek-József elkészítéséhez együttvéve 9,3 tonna rezet és ónt használtak fel - jelentette kedden a Kathpress osztrák hírügynökség a francia sajtót idézve. A harangokat egy 19. század óta működő harangöntöde, az egyik utolsó ilyen franciaországi üzem "történelmi kemencéiben" öntötték.

A december 12-i jubileumra összesen 9 új harangot készítenek, újraöntve a francia forradalom idején megsemmisített harangokat. 1791-ben és 1792-ben a forradalmárok a templomnak majdnem az összes harangját lehozták a tornyokból, és beolvasztották azokat, csak egyet hagyva a helyén, az 1685-ből származó, ma is használt Emánuelt.

A hangszerek kétmillió euróba kerülő pótlását, illetve cseréjét adományokból finanszírozzák, az új harangok először jövőre, virágvasárnap szólalnak meg.
Ez év tavaszáig a Notre-Dame-ban öt harang működött, de a déli toronyban lévő Emánuelt csak különleges ünnepeken szólaltatták meg. Az észak toronyban lógó négy harangot, amelyet III. Napóleon császár ajándékozott a székesegyháznak, le kell cserélni a felhasznált fém gyenge minősége miatt. Az új harangok mélyebben és tisztábban szólnak majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma kezdődik az Anilogue animációs filmfesztivál

A Ráncok című egészesetés spanyol animációval nyílik meg szerdán Budapesten tizedik alkalommal az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál. Tovább olvasom