Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Örökbefogadás mentheti meg a prágai temetőket

Örökbefogadásra kínálják a 18-20. századi cseh történelem kiemelkedő alakjainak sírjait Prágában, hogy megakadályozzák azok felszámolását.
A cseh főváros temetőinek kezelésével foglalkozó cég igazgatója, Martin Cerveny szerint a prágai sírkertekben a 18-20. századi cseh történelem számos kiemelkedő jelentőségű politikusa, tudósa, zenésze, építésze, festője és üzletembere nyugszik, ám néhányuk sírhelyének fenntartási költségeit már nem fizeti senki. A törvény értelmében ezeket a sírokat fel kell számolni, és a helyüket új ügyfeleknek kell felajánlani.

Cerveny szerint mintegy ötven sírhely áll készen az örökbefogadásra a kezdeményezés első szakaszában. Az adoptálók a sírhely patrónusai lesznek és anyagilag kell támogatniuk annak fenntartását, de nem nyúlhatnak hozzá és nem használhatják temetkezési célokra - számolt be a kezdeményezésről a Právo című cseh napilap.

A lehetséges örökbefogadók elsősorban a legismertebb személyiségek, köztük a festő Jakub Schikaneder (1855-1924), valamint a népszerű költő és tudós, Karel Jaromir Erben (1811-1870) sírjai iránt mutatnak érdeklődést. Utóbbi sírhely adoptálását a prágai Nemzeti Múzeum és a költő kelet-csehországi szülőfaluja is fontolóra vette. Cerveny azt tervezi, hogy bizonyos sírok adoptálásának lehetőségét konkrét intézmények számára ajánlja fel.

Az igazgató szerint a projekt valójában a felsőbb hatóságok munkáját helyettesíti, nekik kellene ugyanis gondoskodniuk a cseh történelem azon jelentős személyiségeinek sírjairól, akiknek hozzátartozói nem tudják vagy nem akarják ellátni ezt a feladatot.

Cerveny további célja, hogy az Olsany sírkert - Prága legnagyobb, 330 évvel ezelőtt alapított temetője - "élettel teli hellyé" váljon. Ennek jegyében hasznos információkkal teli nyomtatványokkal, pihenőterületekkel és megerősített biztonsági szolgálattal fog gyarapodni a temető.

Mint hozzátette, a prágai sírkerteket főleg az idősebbek és a középkorúak látogatják, ezért a cég digitalizálási projektbe kezdett, hogy virtuális túrákkal tegye vonzóbbá a temetőket a fiatalok számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Luxusvonatot indított a japán vasút

Minden elképzelhető komforttal felszerelt a Nanacubosi (hét csillag) elnevezésű luxusvonat, amely… Tovább olvasom