Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Ötszörösére nőtt a halálos gyógyszer-túladagolások száma az Egyesült Államokban

Az amerikai nők aggasztóan növekvő számban túladagolják a vényköteles fájdalomcsillapítókat, és ez ötször annyi halálhoz vezetett 2010-ben, mint 1999-ban - hozta nyilvánosságra az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC).
Ugyan a vényköteles fájdalomcsillapítók még mindig több áldozatot szednek a férfiak körében, ám a nők száma a CDC adatai szerint gyorsabban, 400 százalékkal növekedett, miközben a férfiaké 265 százalékkal.
"A halálozások számának növekedéséhez az vezet, hogy túl sok orvos ír fel szükségtelenül ópiátszármazékokat" - magyarázta Tom Frieden, a CDC igazgatója.

A CDC adatai szerint 2007 óta több nő halt meg a fájdalomcsillapító túladagolásától, mint autóbalesetben, és négyszer annyi, mint a herointól és a kokaintól együttvéve. 2010-ben a mértéktelen gyógyszerszedés négyszer több áldozatot szedett, mint az emberölés - mutatta ki a CDC jelentése.
"A fájdalomcsillapító felírása életre szóló függőséghez is vezethet. A vényköteles szereket a rákbetegek számára kell fenntartani" - figyelmeztetett Frieden.

Az igazgató szerint számos tényező számlájára írható a kiugróan magas halálozási ráta: nőknek könnyebben írnak fel fájdalomcsillapítót, többen szedik folyamatosan és hosszabb időn keresztül, mint a férfiak, és hajlamosabbak több orvoshoz is elmenni ugyanazért a receptért.

"Az egészségügyi szolgáltatóknak javítaniuk kell a gyógyszerfelírás gyakorlatán, és hatásos, ám biztonságos fájdalomcsillapító módszereket kell nyújtaniuk a betegeknek" - hangsúlyozta Linda Degutis, a CDC orvosa.

A CDC felmérése szerint leggyakrabban a 25-54 éves nők kerülnek gyógyszer-túladagolás miatt a sürgősségi osztályokra, és leggyakrabban a 45-54 éves nők halnak bele. Minden tizedik női öngyilkossági kísérletet vényköteles gyógyszerrel hajtották végre.

A kutatók szerint a túladagolás népegészségügyi problémává vált, ezért arra kérik a szövetségi államokat, kövessék azokat a szigorú irányelveket, amelyeket a nem rákos eredetű, krónikus fájdalmak kezelésére dolgoztak ki Washingtonban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sült hal lett az USA legegészségtelenebb étele

A Long John Silver étteremhálózat Big Catch elnevezésű zsíros étel fokozza a szívinfarktus… Tovább olvasom