Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Peking és Sanghaj is élhetetlen környezeti terheltsége miatt

Az akadémia 40 világvárost hat különböző alapján rangsorolt rendes éves felmérésében.
Szmogos levegője és környezeti terheltsége jelentősen csökkenti Peking és Sanghaj vonzerejét és versenyképességét a világ nagyvárosai között - állapította meg a sanghaji társadalomtudományi akadémia (SASS) frissen közzétett jelentésében.

Az akadémia 40 világvárost hat különböző szempont - gazdasági, társadalmi, kulturális, környezeti, politikai és általános vonzerő - alapján rangsorolt rendes éves felmérésében. A lista szerint a világ legvonzóbb, legjobb helyzetben lévő öt városa Tokió, London, Párizs, New York és Szingapúr.


A kínai akadémia a környezeti adottságokat részletező listán Pekinget a 39., Sanghajt a 36., a különleges igazgatású területet, Hongkongot pedig 34. helyre teszi környezeti terheltségük súlyossága alapján.

A jelentésben úgy fogalmaznak, hogy "Peking és Sanghaj szinte élhetetlen", a levegő mellett a víz és a talaj szennyezettsége is komoly gondokat okoz, miközben a megoldás a legjobb esetben is egy évtizedet vehet igénybe.


A kínai főváros levegője a statisztikák szerint egy héten legalább egy nap szmogos - derül ki a jelentésből. A kínai városok európai mintákból tanulhatnának, így a vezető három, Stockholm, Bécs és Zürich bevált gyakorlatait kellene követniük.

Ugyan a két legnagyobb kínai város társadalmi befogadóképessége, piaci stabilitása és általános gazdasági potenciálja alapján az élvonalba tartozik, a világszínvonaltól jelentősen elmaradnak társadalombiztosítási, egészségügyi szolgáltatásaik. Pekingben emellett a viszonylag magas bűnözési ráta a helyi kormányzás színvonalát húzta lefelé, így a kínai főváros a világ vezető nagyvárosai körében csak 31., Sanghaj pedig 21. helyet érdemelte ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már Darth Vadernek is van Facebook videója

Megnyugtató, hogy a közösségi oldal nem csak rólunk, hanem a Sötét Oldal életéről is bemutatott egy… Tovább olvasom