Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Politikusnak áll Jackie Chan, Jao Ming és Mo Jen is

Külföldön is ismert közéleti személyiségek lesznek az új kínai vezetés tanácsadói között, a listán többek közt Jackie Chan színész, Jao Ming kosárlabdázó és a Nobel-díjas Mo Jen is szerepel.
Az ország első számú politikai tanácsadó szervezetének, a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület (KNPTT) nemzeti bizottságának 2237 nevet tartalmazó listáját a hét végén hozták nyilvánosságra a kelet-ázsiai országban, egy hónappal a parlament márciusban esedékes éves ülésszaka előtt, amelyen befejeződik a novemberben kezdődött, tízévenkénti politikai hatalomátadás. A KNPTT pártküldöttségekből, kormányzati kötődésű szervezetekből, üzletemberekből és független tagokból áll, a kínai törvényhozás tanácsadójaként szolgál, s különböző bizottságokból - gazdasági, népesedési, etnikai, vallási - áll.

A testület újonnan megnevezett tagjai között található az 1980-as években harcművészeti filmjeivel elhíresült és a mai napig aktív hongkongi Jackie Chan. A sztár neve az országos lapokat olvasók számára nem keltett meglepetést, az elmúlt időszakban többször is nyilatkozott politikai témában, Peking-barátságának és nacionalizmusának hangot adva, s komoly vitát gerjesztve a kínai mikroblogokon.

Ugyancsak a politikán kívülről érkezettek közt van Jao Ming, az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) szereplő Houston Rockets 229 centiméter magas korábbi játékosa. Nevének listára kerülése - Chan esetéhez hasonlóan - szintén nem meglepő: Jaót tavaly januárban már a KNPTT sanghaji bizottsága szolgálati irodájának tagjává választották, vagyis az elmúlt évben Sanghaj város politikai tanácsadójaként szolgált.

És nem is Jao Ming a tanácsadó testület egyetlen híres sportolója: Liu Hsziang olimpiai aranyérmes gátfutó szintén a politikában próbálja ki erejét. A 2012-es év Nobel-díjasa, a politikához való közelsége miatt gyakran kritizált Mo Jen is a delegáltak között szerepel.

Az üzleti világ tagjai között található a 8 milliárd dolláros vagyonával az ország harmadik leggazdagabb emberének tartott Robin Li, a "kínai Google", a Baidu megalapítója. Az üzletember bizonyára ismerősként fogadja majd politikustársai között Jang Jüan-csinget, a Lenovo csoport vezérigazgatóját vagy Li Su-fut, az autógyártó Geely Holding Group alapítóját.

A KNPTT-t Sanghaj korábbi párttitkára, az ország legfelsőbb vezetésében is helyet kapó Jü Cseng-sen fogja elnökölni, a delegáltak közt van Csou Hsziao-csuan, a központi bank vezére és Csen Tö-ming kereskedelmi miniszter is, annak jelzéseként, hogy posztjukon váltás várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nők is jelentkeztek mozdonyvezetőnek a MÁV-nál

A 21 hallgató között több nő is szerepel, most először. Tovább olvasom