Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Romolhat a tizenéves marihuánafogyasztók memóriája és intelligenciája

18 éves kor előtti rendszeres marihuánahasználatnak neurotoxikus hatása lehet, de a szer 18 év feletti jelentős mértékű használata a vizsgálat eredménye szerint kevésbé káros az agyra.
Azok a fiatalok, akik 18 éves koruk előtt rászoknak a marihuána fogyasztására, tartós károsodást okozhatnak maguknak intelligenciájukban, memóriájukban és figyelmi képességeikben - állapították meg brit és amerikai kutatók hosszú távú tanulmányukban.

A nemzetközi kutatócsoport úgy találta, hogy a 18 éves kor előtti rendszeres marihuánahasználatnak neurotoxikus hatása lehet, de a szer 18 év feletti jelentős mértékű használata a vizsgálat eredménye szerint kevésbé káros az agyra.

Terrie Moffitt kutatásvezető, a Kingís College London professzora úgy véli, hogy a tanulmány kiterjedtsége és hosszúsága - a mintegy 1000 ember csaknem 40 éves koráig tartó követése - súlyt ad az eredménynek.


"Olyan különleges a tanulmány, hogy (eredménye alapján) meglehetősen biztos vagyok benne, hogy a kannabisz biztonságos a 18 évesnél idősebb agynak, de kockázatos a 18 évesnél fiatalabb agynak" - foglalta össze a szakember.

A kutatás másik vezetője Madeleine Meier volt, az amerikai Duke Egyetem munkatársa, akivel együtt Moffitt összesen 1037 új-zélandi ember adatait elemezte, akik valamennyien 1972-1973-ban születtek. A bevont önkéntesek 96 százaléka egészen mostanáig résztvevője maradt a tanulmánynak, 13 és 38 éves koruk között öt alkalommal kérdezték ki őket marihuánafogyasztásukról.

A résztvevőkkel 13 és 38 éves korukban részletes pszichológiai és kognitív teszteket is végeztettek. Úgy találták, hogy azok, akik kamaszként makacsul kitartottak a marihuána használata mellett, valamennyi teszten rosszabbul teljesítettek. Ugyanezeknél az embereknél memória- és figyelemzavar is gyakrabban jelentkezett, intelligenciahányadosuk (IQ) pedig 13 és 38 éves koruk között átlagosan 8 pontot csökkent.

"Azok a vizsgálati alanyok, akik felnőtt korukig, agyuk teljes kialakulásáig nem használtak marihuánát, nem mutattak hasonló mentális hanyatlást" - tette hozzá Moffitt.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2012. szeptember 08. 21:19
    „idejében kell az elhülyülést megkezdeni, mert a multi szeméttelepeknek nem lesz vásárlója....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyered, ha mered, de el is bukhatod

Jönnek, mennek az ajándékok a VIASAT3 hétfőn induló kvízjátékában, a Nyered, ha meredben, mert itt… Tovább olvasom