Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Rószaszínűre festettek börtöncellákat Svájcban higgasztásul

Rózsaszínre festettek harminc börtöncellát Svájcban, hogy hamarabb lehiggadjanak a legerőszakosabb elítéltek.
Az újítás eredményes. Daniela Spath pszichológus szerint 15 perc alatt lecsökken a rózsaszínű cellába csukott rab dühszintje, de azért általában két órán át "higgasztják". Néhány svájci rendőrkapitányságon is rózsaszínben láthatják a világot a dühöngő "vendégek", azokon is vannak már rózsaszín cellák ugyancsak nyugtatóként.

A színterápia nem újkeletű, korábbi pszichológiai tanulmányok sokasága foglalkozott a színeknek az emberre gyakorolt lélektani hatásaival, és a rózsaszínt egyöntetűen lecsillapítónak találták. Az Egyesült Államokban egy sportstadionban a vendégcsapat öltözőjét festették rózsaszínre a helyi csapat edzőjének utasítására, hogy "passzív hangulatba" hozza az ellenfelet.

Az elítéltek általában nem rajonganak a rózsaszínért. Texasban egy börtönben ezért ilyen ruhában járatják őket, hogy még kevesebb kedvük legyen visszakerülni a rács mögé. Ami a svájci újítást illeti, a rózsaszín népszerű a börtönőrök körében, a rabok azonban ott sem örülnek neki.

"Megalázó, hogy olyan cellában kell raboskodniuk, amely egy kislány szobájához hasonló" - idézte Peter Zimmermant, a svájci börtönreform egy munkatársát a The Daily Telegraph című brit lap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyanús anyajegyek?- Figyelj oda rájuk!

Anyajegyekkel mindannyian rendelkezünk, a rendszeres szűrésről azonban sokan megfeledkeznek. Pedig a… Tovább olvasom