Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Saját immunsejtek ronthatják az agytumor elleni vírusterápia hatékonyságát

Egyes halálos, gyorsan növekvő agydaganatok esetében ma már tumorölő vírusokat is alkalmaznak.
Egyes halálos, gyorsan növekvő agydaganatok esetében ma már tumorölő vírusokat is alkalmaznak a páciensek kezelésére, a reményteli terápia klinikai próbái azonban a vártnál kevésbé hatékonyak: amerikai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a betegek egy részénél saját immunsejtjeik csökkentik a módszer hatékonyságát.

Az Ohiói Állami Egyetem munkatársai vizsgálataikban megmutatták, hogy a páciensek saját immunrendszere gyorsan reagál, és megpróbálja eltűntetni a rákellenes vírust. Kiderült, hogy a betegek szervezete úgy válaszol a rákellenes vírusra, mintha fertőzés érte volna. Néhány órán belül specializálódott immunsejtek indulnak útnak, hogy eltávolítsák az agyba juttatott terápiás vírust - írták a kutatók a Nature Medicine című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.
Sikerült azonosítaniuk az útvonalat is, amelyen keresztül ezek a természetes ölősejtek felismerik a betolakodót, és megtámadják azt. A terápiás vírusok felszínén időnként megtalálható egy olyan receptormolekula, amely az ölősejtek számára megkönnyíti felismerésüket. A betolakodó azonosítása után az ölősejt el is pusztítja a rákellenes vírust, még mielőtt az megtámadhatná a tumort - idézte a tanulmányt a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál.

Egérkísérletekben sikerült a kutatóknak blokkolniuk a leleplező receptort, így a terápiás vírusok számára több idő maradt, mielőtt az immunsejtek elvégezhették volna feladatukat. A kutatók azt remélik, hogy a receptormolekulák megismerése közelebb vihet ahhoz, hogy előre jelezhessék, mely agydaganatos (glioblasztómás) pácienseknél fog működni a vírusterápia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvasás, írás és játékok segítenek épen tartani az idősödő agy szerkezetét

A chicagói Rush Egyetem Orvosi Központja és az Illinois-i Műszaki Egyetem kutatói a mentális… Tovább olvasom