Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 2°C Még több cikk.

Sokkal laposabb az Ultima Thule égitest, mint eddig vélték

Sokkal laposabb az Ultima Thule nevű égitest, mint eddig vélték a tudósok, akik az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) New Horizons űrszondájának legutóbb továbbított felvételeit vizsgálva már nem hóemberhez, inkább mézeskalács-figurához hasonlónak tartják az alakját - írta a BBC News.
A képeket a New Horizons akkor készítette, amikor január elsején elrepült a Naprendszer eddig vizsgált legtávolabbi égitestje, a 2014 MU69, nem hivatalos nevén Ultima Thule kisbolygó mellett. A képeken a kisbolygó sötét, csak az egyik oldalának egy keskeny sávját világítja meg a Nap. A tudósok azonban meg tudják határozni, a háttérben hunyorgó csillagok fényéből, hogy merre vannak az égitest körvonalai Korábban azt mondták, az Ultima Thule két egymáshoz kapcsolt gömbszerű test, a hétvégén a Twitterre feltöltött videó azonban laposnak mutatja a kisbolygót. A New Horizons tudósai most úgy vélik, az égitest nagyobbik fele, az Ultima becenevű gigászi palacsintára hasonlít, a kisebbik rész horpadt dióra.
Illusztráció
"Tudományos rejtély, hogy jöhetett létre ilyen alakú test. Sosem láttunk ilyesmit a Nap körül keringeni" - mondta el a BBC-nek Alan Stern vezető kutató. A New Horizons űrszondát 2006. január 19-én indították útnak, elsődleges feladata a Pluto kutatása volt, 2015. július 14-én haladt el a törpebolygó mellett, miden eddiginél közelebb jutva hozzá. Az Ultima Thulét 2014-ben a Hubble teleszkóp fedezte fel, a NASA 2015-ben döntött úgy, hogy a New Horizons misszióját kiterjesztik a kisbolygó vizsgálatára

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hulladékból készítik az érmeket a tokiói olimpiára

Hulladékból készítik az érmeket a tokiói olimpiára
Okostelefonokat, digitális fényképezőgépeket és laptopokat gyűjtenek a szervezők 2017 óta, hogy… Tovább olvasom