Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Sört adnak Amszterdamban az utcaseprő alkoholistáknak

Sört adnak az utcákat tisztító alkoholistáknak Amszterdamban afféle védő-, avagy munkaitalként, és persze ösztönzőként. A napi adag öt doboz.
Reggel kilenckor, munkakezdéskor két dobozzal kapnak, ebédidőben további kettővel, munka után, délután fél négykor pedig még egyet a markukba nyomnak, hogy leöblíthessék az utca porát. Az alkoholizmus rabjai a sörön kívül dohányt is kapnak munkájukért: fél csomaggal - cigarettasodráshoz -, ezen felül pedig készpénzt: 10 eurót. Ebédet is adnak nekik. Az étkezés és a juttatások átvétele egy menhelyen történik.

"A cél, hogy lefoglalják magukat, és így ne keverjenek bajt az Oosterparkban, különben hangoskodnak, verekednek, nőkre tesznek megjegyzéseket" - mondta Gerrie Holterman, a program vezetője.

Egyelőre két tízfős brigád verbuválódott csövező életmódot folytató, notórius alkoholistákból, mindegyik hetente három napot dolgozik.

Az alkoholisták eltérően értékelik a lehetőséget. "Amikor hazaérek, nem akarok szükségképpen inni. Elégedettebb vagyok egy munkával eltöltött nap után. Az is jó dolog, hogy könnyű sört adnak, csak 5 százalékos szesztartalmút, nem pedig 11-12-est" - vallja egy 48 éves férfi, aki korábban pékként dolgozott.

Egy másik kevésbé lelkes. "Az igaz, hogy kiegyensúlyozottabban iszunk, de nem hinném, hogy kevesebbet. Munka után egyből megyünk a boltba és a 10 euróért sört veszünk, reggel meg mi vagyunk az első vevők nyitáskor. Ha meg nem dolgozunk, minden folyik ugyanúgy, mint korábban" - idézte a férfit az AFP francia hírügynökség.

Olvasóink írták

  • 2. Jozsoci 2013. november 21. 14:42
    „Megyek utcaseprőnek!”
  • 1. queenmargareth1 2013. november 20. 21:04
    „ezek tudnak valamit és élni:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kennedy-évforduló - Bill Clinton és Oprah Winfrey az Elnöki Szabadságérem kitüntetettjei között

"Minden évben ez az egyik kedvenc rendezvényem, de az idei egy kicsit még különlegesebb, mert annak… Tovább olvasom